Mladenci zajedno na prvoj liniji u Halepu

Nour (lijevo) se naizgled ne razlikuje od drugih boraca (Al Jazeera)

Piše: Basma Atassi

HALEP – Mahmoud al-Halabi nekad je bio vozač supruge jednog sirijskog ministra. Nour al-Hassan bila je frizerka. Na početku sirijskog ustanka, sastavio ih je pobunjenički duh, a zatim su oboje postali borci protiv snaga predsjednika Bashara al-Assada u Halepu.

Mahmoud, 28-godišnji pobunjenik koji se bori na prvoj liniji u naselju Sheikh Saeed, otpušten je s posla prije tri godine. Kazao je da su ga pripadnici režima zatvorili i mučili godinama, a zatim je primoran da napusti Siriju.
Njegov zločin? Zaljubio se u ministrovu kćerku.

Pobjegao je u Libiju, gdje se počeo baviti nečim što voli – kiparstvom. Kada je počela libijska revolucija u februaru 2011, pridružio se prijateljima u borbi protiv snaga Muammara Gaddafija.

“Tu sam naučio većinu borbenih vještina koje sad koristim u borbi protiv Assada”, rekao je Mahmoud Al Jazeeri u Sheikh Saeedu, sada najaktivnijoj prvoj liniji u gradu.

Nour (22), je bila frizerka u salonu u centru Halepa. Ona je kćerka visokog zvaničnika vladajuće stranke Baath.

Nekoliko mjeseci nakon početka sirijskog ustanka, Mahmoud se vratio u Halep da se pridruži sugrađanima u borbi protiv Assada.

U međuvremenu, Nour je otvorila Facebook profil pod pseudonimom i postala aktivna na društvenim mrežama. Organizirala je proteste i širila vijesti o aktivnostima režima.

Kako je Nour postala snajperista

Kad su njeni otac i brat, odane pristalice Assada, saznali o njenim opozicionim aktivnostima, premlatili su je, te je završila u bolnici. Njena priča se pročula u gradu, te je i Mahmoud čuo za nju.

“Nakon što sam otpuštena iz bolnice, bila sam zatočena u kući. Mahmoud je došao da mi pomogne da pobjegnem. Nisam ga dobro poznavala, ali bez obzira na to, otišla sam s njim. Potpuno sam pobjegla od porodice”, kazuje Nour.

Mahmoud i Nour počeli su organizirati demonstracije i dijeliti antirežimske pamflete. Kad je ustanak prerastao u oružanu borbu, oni su je podržali.

“Zajedno smo počeli prevoziti oružje u naselje Salaheddin. Naučio sam je kako da rukuje oružjem. Isprva sam je učio kako da rukuje oružjem iz samoodbrane, jer je njen otac organizirao nekoliko pokušaja kidnapiranja, kako bi je vratio kući”, rekao je Mahmoud.

“Kasnije se htjela pridružiti borbi. Mnogo smo se svađali zbog toga, ali je konačno bilo po njenom”, dodaje.


Nour na prvoj liniji [B. Atassi/Al Jazeera]

Nour je postala snajperista na prvoj liniji u Sheikh Saeedu, gdje pobunjenici pokušavaju istjerati režimske snage i blokirati glavnu cestu prema halepskom aerodromu.

Kazuje kako je nedavno ubila režimskog snajperistu koji je gađao pobunjenike.

Njeni saborci je zovu muškim nadimkom Abu al-Nour.

“Ne vidim je kao ženu. Ona je među najboljim snajperistima u bataljonu. Tako je vidim”, kazao je pobunjenik Ahmad.

Nour kazuje kako ostavlja ženstvenost kod kuće kada odlazi na prvu liniju. “Uopće se ne osjećam kao žena kada sam ovdje”, pojašnjava.

Nour se naizgled ne razlikuje od drugih boraca. Odjevena je u crnu, široku odjeću i crni šal koji joj pokriva glavu i lice i traku oko glave na kojoj piše “nema Boga osim Allaha, a Muhammed je njegov poslanik”. Mogla bi proći kao muški član naoružane grupe Jabhat al-Nusra.

Ali, kada bolje pogledate u njene velike, smeđe oči – jedini nepokriveni dio njenog tijela – vidite njene dugačke, ženstvene trepavice.

Dok među sirijskim borcima nema mnogo žena, objavljeni su videosnimci žena koje nose puške i koje tvrde da se bore protiv pobunjenika.

Vjenčanje na ratištu

U redovima režimskih boraca također ima žena, koje se bore protiv “terorista” – termin koji režim koristi da opiše opozicione borce.

Nour smatra da niko ne zaustavlja žene da se pridruže borbi, “ali one to ne žele, vjerovatno zbog slabosti vjere ili slabosti u njihovim srcima”.

Nour i Mahmoud vjenčali su se u julu 2012, godinu nakon što su se sreli.

“Kad sam bio ranjen na ratištu, pokrila me i odvukla s linije. Nijedan drugi pobunjenik u bataljonu se ne bi usudio to uraditi”, rekao je Mahmoud.”Tad sam odlučio da je ona prava osoba. Vjenčali smo se nekoliko dana poslije toga.”

Nour kaže da se bori “zbog Allaha” i da se neće vratiti svojoj porodici. “Moji roditelji imaju veo na očima. Ne vide istinu i ja tu ništa ne mogu uraditi”, kaže ona.

Izvor: Al Jazeera