Mlada YouTube zvijezda atrakcija i na Sajmu knjiga

Tinejdžeri imaju nove idole. Sve je više mladih koji putem snimaka na YouTubeu, stiču veliku popularnost i postaju idoli hiljadama mladih koji ih prate putem interneta.

Marija Žeželj prvi snimak na YouTube je postavila početkom 2015. Samo godinu i šest mjeseci kasnije, šesnaestogodišnja Žeželj prava je YouTube zvijezda.

Hiljade tinejdžera nestrpljivo čekaju autogram i fotografiju sa Marijom. Sama Marija kaže da se nije nadala ovolikoj popularnosti

„Nikad nisam očekivala da će se ovo desiti ovako brzo, a pogotovo u ovoj količini i kada sam počinjala, to sam htela da bude moje i za mali krug ljudi, a ispostavilo se da se pretvorilo u nešto više“, pojašnjava.

Marija se u snimcima obraća vršnjacima, a teme su različite:  moda, škola, uobičajene tinejdžerske dileme.

Napisala roman

Anđela iz Beograda kaže da je na Sajam knjiga sa školom došla prvenstveno zbog Marije Žeželj jer je gledala dosta njenih videa u kojima daje savjete za tinejdžere dok Sofija iz Beograda za Mariju kaže da je njena omiljena jutjuberka.

Popularna jutjuberka napisala je i svoj prvi tinejdžerski roman koji je na Sajmu knjiga privukao veliki broj fanova.

„Naravno, ovo nam nije čak ni prvi izlet u te jutjuberske vode, Marija je svakako lider u tom segmentu i onda je bilo logično da mi objavimo tu knjigu“, kaže Marija Milovanović iz izdavačke kuće Vulkan.

„Marija nije jedina YouTube zvezda u Srbiji. Popularnost na internetu stiču i mnogi drugi vlogeri, posebno u poslednje dve godine“, izvještava Jelena Milutinović, novinarka Al Jazeere.  

Vlogeri iz cijelog regiona sada se okupljaju i na velikim festivalima gdje hiljade obožavalaca ne propušta priliku da ih vidi uživo, kaže Mirjana Vladisavljević iz Balkan Tube Festa.

„Imamo preko 200 jutjubera koji imaju čak preko sto hiljada subskrajbera, svi strašno brzo napreduju, jako brzo se ta scena penje na gore. Ne znam da li znate mi smo sada već treći na svetu po broju pregleda … mislim da se deca sada mnogo više zanimaju da otvore svoj YouTube kanal nego da otvore Facebook“, dodaje.

Novi sociološki fenomen

Za teoretičarku medija Milenu Dragićević Šešić, popularnost jutjubera je novi sociološki fenomen, jer mladi prvi put postaju slavni bez ičijeg posredovanja, tako što sami stvaraju medijske sadržaje.

„Očito da im mi koji pripadamo nekoj drugoj generaciji nismo više uzori, jer njima trebaju uzori njihove digitalne generacije koje mi često ne razumemo, tako da je danas opet intergeneracijski jaz veliki kao što je bio pre nekih 60-ak godina“, dodaje.

I velike korporacije prepoznale su potencijal YouTube zajednice. Kompanije se utrkuju da sponzorišu YouTube festivale, a vlogerima osim druženja i zabave, YouTube postaje i način zarade.

Izvor: Al Jazeera