‘Mjesečini’ Oscar za najbolji film, Stone i Affleck najbolji glumci

'Mjesečina' je osvojila i nagrade za najbolju mušku sporednu ulogu i najbolji adaptirani scenarij (Reuters)

Oscara za najbolji film dobila je Mjesečina Barryja Jenkinsa, dok su Oscari za glavne uloge pripali Caseyu Afflecku (Manchester by the Sea) i Emmi Stone (La La Land).

Uz Oscara za najbolji film Mjesečina je osvojila i nagrade za najbolju mušku sporednu ulogu i najbolji adaptirani scenarij, javlja Hina.

Pokretanje istrage

Grešku na dodjeli Oscara, koju je agencija AP danas nazvala najneprijatnijim trenutkom u historiji ove nagrade, šoubiznisa, a možda i historije SAD-a, bit će predmet istrage Američke filmske akademije.

Firma PwC, koja je zadužena za prebrojavanje glasova kao i za koverte sa imenom pobjednika na dodjeli Oskara već više od 80 godina, izvinila se zbog ovog incidenta.

Kada su predstavnici firme shvatili da je došlo do greške, potrčali su na scenu da to isprave – ali prekasno, rekli su zvaničnici za AP.

Ovogodišnju dodjelu Oscara obilježila je zabuna do koje je došlo kada je Faye Dunaway najboljim filmom proglasila La La Land, a ta nagrada zapravo je pripala Mjesečini.

Glumac Warren Beatty, koji je zajedno sa Dunaway uručivao nagradu za najbolji film, pojasnio je šta se zapravo desilo na sceni. Rekao je da mu je data pogrešna koverta.

“Želim vam reći. Otvorio sam kovertu i na njoj je pisalo ‘Ema Stone, La La Land‘. Zato sam toliko dugo gledao u Fay i u vas. Nisam pokušavao biti zabavan”, rekao je Beatty, prenosi Reuters.

Film La La Land osvojio je najviše Oscara – ukupno šest od 14 nominacija.

Faye Dunaway za najbolji film proglasila 'La La Land', a ta nagrada je zapravo pripala Mjesečini

Premda ipak nije proglašen najboljim filmom, taj je mjuzikl osvojio Oscare za režiju, glavnu glumicu, originalnu pjesmu, muziku, filmsku fotografiju i scenografiju.

Najbolji glumci

Uz Mjesečinu i La La Land, za najbolji film konkurirali su i Dolazak, Fences, Greben spašenih, Hell or High Water, Hidden Figures, Lav, Manchester by the Sea.

Oscar za glavnu mušku ulogu dodijeljen je Caseyu Afflecku za film Manchester by the Sea, dok je Oscara u ženskoj konkurenciji osvojila Emma Stone za ulogu u La La Landu.

Affleck u filmu Manchester by the Sea glumi strica koji se nakon bratove smrti nevoljko vraća u rodni gradić Manchester kako bi se brinuo za 16-godišnjeg nećaka.

Uz Afflecka, u kategoriji glavne muške uloge nominirani su bili i Andrew Garfield (Greben spašenih), Ryan Gosling (La La Land), Viggo Mortensen (Captain Fantastic) i Denzel Washington (Fences).

Stone je Oscara dobila za glavnu žensku ulogu u ljubavnoj priči o mladoj glumici u usponu i džez-muzičaru smještenoj u zlatno doba Hollywooda.

U toj su joj kategoriji konkurirale Isabel Huppert (Ona), Ruth Negga (Loving), Natalie Portman (Jackie) i Meryl Streep (Neslavno slavna Florence).

Bojkot iranskog reditelja

Trgovački putnik najbolji je strani film, a režirao ga je iranski filmaš Asghar Farhadi, kome je to drugi Oscar.

Farhadi nije prisustvovao ceremoniji dodjele nagrada, kao vid protesta u znak solidarnosti zbog Trumpove politike.

“Podjela svijeta na kategorije ‘SAD’ i ‘naši neprijatelji’ izaziva strah – lukavo opravdanje za agresiju i rat. Ti ratovi ugrožavaju demokratiju i ljudska prava u zemljama koje su same bile žrtve agresije. Filmski stvaraoci mogu okrenuti svoje kamere kako bi zabilježili zajedničke ljudske kvalitete i razbili stereotipe različitih nacija i religija. Oni stvaraju empatiju između nas i drugih – empatiju koja nam je potrebna danas više nego ikada”, naveo je Farhadi u saopćenju koje je pročitano na dodjeli nagrada.

Saopćenje iranskog reditelja pročitao je na svečanosti u Los Angelesu američki inženjer i astronaut, rođen u Iranu, Anousheh Ansari, prenio je AFP.

Najbolji kratkometražni dokumentarni film jesu Bijele kacige reditelja Orlanda von Einsiedela, a najbolji kratkometražni igrani film jest mađarski film Pjevaj reditelja Kristofa Deaka.

Von Einsiedel je nakon primanja nagrade apelirao da se zaustavi šestogodišnji građanski rat u Siriji, što je izazvalo ovacije.

On je pročitao izjavu osnivača Bijelih kaciga Raeda al-Saleha, koji se zahvalio Akademiji, istakavši kako je ta grupa spasile desetke hiljada ljudi otkad je formirana 2014. godine.

Zabrana za Khaleda Khateeba

Sirijcu Khaledu Khateebu (21), koji je radio na dokumentarcu, nije dopušten ulazak u SAD.

Prema internoj prepisci Trumpove administracije, do koje je došao Associated Press, dužnosnici sigurnosnih službi u posljednji tren onemogućili su Khateebu ulazak u SAD, zbog čega nije prisustvovao dodjeli Oscara.

Khateebu je ulazak u zemlju zabranjen, kako kažu dužnosnici, zato što su o njemu pronađene “derogativne” informacije. Prevedeno s obavještajnog rječnika, riječ je o “prekomjerno negativnim” informacijama.

Incident se desio nakon što je američki predsjednik Donald Trump privremeno zabranio ulazak državljana sedam većinski muslimanskih zemalja, uključujući i Siriju.

Orlando von Einsiedel, reditelj filma Bijele kacige (desno)

Dobitnici Oscara

Najbolji film: Mjesečina
Glavna muška uloga: Casey Affleck (Manchester by the Sea)
Sporedna muška uloga: Mahershala Ali (Mjesečina)
Glavna ženska uloga: Emma Stone (La La Land)
Sporedna ženska uloga: Viola Davis (Fences)
Režija: Damien Chazelle (La La Land)
Originalni scenarij: Manchester by the Sea
Adaptirani scenarij: Mjesečina
Film na stranom jeziku: Trgovački putnik (The Salesman – Iran)
Fotografija: La La Land
Montaža: Greben spašenih
Scenografija: La La Land
Kostimografija: Fantastične zvijeri i gdje ih naći
Šminka: Odred otpisanih
Originalna muzika: La La Land
Originalna pjesma: “City of Stars” (La La Land)
Montaža zvuka: Dolazak
Zvuk: Greben spašenih
Vizualni efekti: Knjiga o džungli
Animirani film: Zootopia
Dokumentarni film: O.J.: Made in America
Kratkometražni dokumentarni film: Bijele kacige
Kratkometražni animirani film: Piper
Kratkometražni igrani film: Mindenki – Sing

Izvor: Agencije