Mjere sigurnosti pred kraljevsko vjenčanje

U danima prije vjenčanja, kako je policija saopćila, bit će pretresa prodavnica i zgrada (AP)

Policija u zamku Windsor, gdje će se za mjesec dana vjenčati britanski princ Harry i američka glumica Meghan Markle, saopćila je kako je započela jednu od najvećih sigurnosnih operacija u svojoj historiji kako bi osigurala da taj događaj prođe sigurno, prenose agencije.

„Ovo je velika operacija za sve policijske snage i jedna od najvećih na kojima sam radio. Mi naravno želimo da sve protekne glatko“, rekao je koordinator za istragu u policiji Andy Turner.

Harry (33) i Markle (36) će se vjenčati 19. maja u kapeli Svetog Marka u zamku Windsor, koji se nalazi približno 30 kilometara od Londona.

Psi za otkrivanje eksploziva

Očekuje se više od 100.000 posmatrača, a policija je saopćila kako će svuda u tom području postaviti blokade koje sprečavaju napade vozilima, da će rasporediti naoružane snage i snage za zračnu sigurnost, naveo je Reuters.

Pored toga, specijalno obučeni policijski psi za otkrivanje eksploziva pretražuju čitav prostor.

U danima prije vjenčanja, kako je policija saopćila, bit će pretresa prodavnica i zgrada, a saobraćajna policija će biti raspoređena u Londonu i širom jugoistočne Engleske sa oružanim jedinicama u blizini.

Izvor: Agencije