Mitsotakis: Iranski tanker ne ide ka Grčkoj

SAD želi da zaplijeni tanker, tvrdeći da on ima veze sa iranskom Revolucionarnom gardom (EPA)

Iranski tanker, koji SAD želi da zaplijeni, ne kreće se u pravcu Grčke, izjavio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Tanker je krenuo u nedjelju iz Gibraltara, gdje je sedmicama bio zadržan i sada plovi Sredozemnim morem, a mediji su ranije objavili da se kreće ka grčkoj luci Kalamata, na južnoj obali Peloponeza i da bi tamo trebao da stigne do ponedjeljka.

Mitsotakis je za medije rekao da se tanker ne kreće prema Grčkoj, ističući da grčke vlasti nisu primile zahtjev da se usidri u grčkoj luci.

SAD želi da zaplijeni tanker, tvrdeći da on ima veze sa iranskom Revolucionarnom gardom.

Grčka neće ugroziti odnose sa SAD-om

Zamjenik šefa grčke diplomatije Miltiadis Varviciotis izjavio je jučer da Grčka neće ugroziti svoje odnose sa SAD-om pružanjem pomoći iranskom tankeru.

On je rekao da je Atina pod pritiskom američkih vlasti, koje tvrde da je tanker povezan sa jednom organizacijom koja je pod sankcijama.

Varviciotis je za privatnu televizijsku stanicu Antena naveo da je 330 metara dugačak tanker, u svakom slučaju, previše veliki da bi mogao da uplovi u neku od grčkih luka.

Tanker ipak može da uplovi u grčke vode ili da se usidri na moru, kazao je Varviciotis, dodajući da će, ako do toga dođe, Atina vidjeti šta će preduzeti, prenosi AP.

Američke sankcije

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je ranije da će SAD preduzeti sve što je moguće kako bi spriječio da iranski tanker u Sredozemlju dostavi naftu Siriji i na taj način prekrši američke sankcije.

Pompeo je upozorio zvaničnu Atinu da ne pomaže iranskom tankeru i zaprijetio sankcijama ukoliko se to dogodi, prenosi Reuters.

Grčka je saopštila da nije dobila nikakav zahtjev od plovila da pristane u jednoj od njenih luka.

“Jasno smo stavili do znanja da bilo ko ko dodirne brod, bilo ko ko im dopusti da pristanu, rizikuje da mu SAD uvede sankcije”, rekao je Pompeo. Na tankeru se nalazi oko dva miliona barela nafte.

Izvor: Agencije