Mitsotakis: Grčki narod je govorio u nedjelju, to se mora čuti

U Atini je u nedjelju, ispred zgrade grčkog Parlamenta, održan protest protiv Prespanskog sporazuma o promjeni imena Makedonije (EPA)

U nedjelju je govorio grčki narod i njegov glas moramo čuti, izjavio je danas predsjednik najveće opozicione stranke u Grčkoj Nove Demokratije Kyriakos Mitsotakis, nakon jučerašnjih protesta u centru Atine protiv Prespanskog sporazuma.

On je dodao kako glas naroda najprije mora čuti premijer Alexis Tsipras i oni koji podržavaju Prespanski sporazum, „za koga se spremaju glasati bez mandata svojih glasača“, prenosi agencija MIA.

Mitsotakis dodaje kako je taj sporazum, koji priznaje makedonski jezik i identitet, protivan nacionalnom raspoloženju u Grčkoj i kako ne uživa podršku drugih stranaka.

Prvi redovi borbe

On također kritizira Vladu za upotrebu suzavca tokom protesta.

„U nedjelju vlasti nisu razmišljale da li da suzavcem napadnu stotinjak hiljada mirnih demonstranata. Među njima su bili porodice, mala djeca i starije osobe. Svi moraju znati kako će biti odgovornosti za ono što se dogodilo na trgu Sintagma. Cilj je bio da se rasturi protest“, istakao je on.

Rekao je kako je „vještačka većina u Parlamentu samo prazan broj ispred miliona Grka koji se ne slažu“.

„Propaganda Syrize ne može sakriti istinu. Riječ je o sporazumu koji mijenja decenijsku vanjsku politiku, priznaje makedonski identitet i jezik susjeda i jača njihov iredentizam“, dodaje Mitsotakis.

On ukazuje kako će ove sedmice Nova demokratija, sa argumentima i snažno, biti u prvim redovima protiv ratifikacije Sporazuma iz Prespe.

Sporazum o imenu

U Atini je u nedjelju, ispred zgrade grčkog Parlamenta, održan protest protiv Prespanskog sporazuma o promjeni imena Makedonije. Tokom demonstracija je povrijeđeno 25 policajaca, a sedam osoba je uhapšeno.

Kako je javila agencija AP, učesnici protesta su bakljama, „molotovljevim koktelima“, kamenjem, farbom i drugim predmetima zasuli policiju koja je odgovorila suzavcem.

Oni su protestirali zbog Prespanskog sporazuma koji su zvanični Skoplje i Atina postigli u junu prošle godine, a koji iziskuje da Makedonija promijeni ime u Sjeverna Makedonija, a da zauzvrat Grčka više ne postavlja prepreke na putu te zemlje ka pridruživanju NATO-u.

Izvor: Al Jazeera i agencije