Mitrovica: Betonska struktura umjesto spornog zida

Srušeni zid je dijelio južni od sjevernog dijela grada (Al Jazeera)

U blizini glavnog ibarskog mosta u Sjevernoj Mitrovici će u utorak početi izgradnja betonske strukture umjesto zida koji je u nedjelju uklonjen, kazao je gradonačelnik tog grada Goran Rakić, dok je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je o zidu u Mitrovici postignut isti dogovor 8. decembra kao ovaj koji je sada primijenjen.

Rakić je u izjavi za Tanjug naveo da će u skladu sa dogovorom, koji je postignut 4. februara u Prištini, sutra u Sjevernoj Mitrovici početi izgradnja nove betonske strukture koja će biti uvučena prema pješačkoj zoni dva metra u odnosu na zid koji je srušen.

On je naveo da će struktura biti visine 70 i širine 120 centimetara i da će u jednom dijelu biti presječena kako bi se postavili takozvani potapajući stubići i omogućio pristup pješačkoj zoni vozilima hitne pomoći, vatrogasne službe i policije u slučaju potrebe.

Splasnute tenzije

“Ponavljam i prethodna struktura i ova sada koja treba da bude izgrađena nalaze se na teritoriji opštine Severna Mitrovica, građani će biti bezbedni jer će izgradnjom nove strukture u stvari biti sprečeno da nenamerno, zlonamerno ili slučajno automobilom neko uđe u pešačku zonu”, rekao je Rakić.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice dodao je da je situacija u gradu splasnula nakon tenzija koje su izazvane najavom da bi specijalne policijske snage Kosova mogle nasilno da upadnu i ruše zid koji je u nedjelju uklonjen.

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da sutra počinje izgradnja kompleksa sa svim detaljima koji su potrebni Srbima u sjevernoj Mitrovici, a u skladu sa dogovorom, te istakao da su Srbi dobili šta su željeli i da je sačuvan mir.

On je, međutim, istakao da je taj dogovor postignut još 8. decembra i da je isto to dogovoreno i u Briselu, dodajući da “ne zna šta su želeli u narednim danima”.

“Ne mogu to da razumem i još se pitam o čemu se radi i da li je neko hteo drugo nešto da uradi”, rekao je Vučić.

‘Junaštvo na djelu’

On je poručio pojedincima koji govore da su Srbi popustljivi da bi volio da svoje junaštvo pokažu na djelu, umjesto što ne znaju ime nijednog sela na Kosovu.

“Sačuvali smo mir, a Srbi imaju sve što su želeli, zaštitu u Ulici kralja Petra. Ali me buni i čudi što nisam dobio odgovore, zašto to one večeri u Briselu nije završeno kad je potpunosti sve isto”, rekao je Vučić.

Dodao je da su Albanci željeli da isključe Beograd.

“Jeste li zato podmićivali srpske poslanike i hteli da ih odvojite od Beograda? Ne preporučujem tu rabotu, jer nećete moći da pobedite u tome”, rekao je Vučić.

On je dodao da još nije čuo ko je odgovoran za kršenje dogovorenih pravila u Briselu, ističući da Srbija svakako nije kriva, te dodao da još čeka da mu neko u Evropskoj uniji kaže da je bilo šta slagao kad je govorio o dešavanjima poslije sastanka u Briselu.

Ponavlja i da od Albanaca ne očekuje ništa, osim da dočekaju sljedeću priliku, te da je za Srbiju važno da se sačuva mir i stabilnost.

“Oni hoće da naprave Zajednicu srpskih opština kao nevladinu organizaciju koja će da pušta gramofonske ploče. Zato su hteli da izbace Beograd i da izvrgnu ruglu sve što je postignuto pre četiri godine”, naveo je Vučić.

Izvor: Agencije