Mitrović: Na Mundobasket su nas odveli jedinstvo i borbenost

Nisam zagovornik ovakvog sistema kvalifikacija i kritikovao sam ga od početka, kaže Mitrović (EPA)

Na Svjetsko prvenstvo odlazimo bez opterećenja svjesni da smo plasmanom na njega ostvarili veliki uspjeh, ali i kao sportisti sa ambicijom da odigramo što bolje, istakao je selektor košarkaške reprezentacije Crne Gore Zvezdan Mitrović.

Crna Gora je zauzela treću poziciju u grupi I sa 19 bodova, koliko je osvojila i četvrtoplasirana Latvija, ali se zbog boljeg omjera u međusobnom duelu prvi put u istoriji plasirala na Mundobasket. Mitrovićevi izabranici savladali su Latviju sa 84:75 na gostovanju, dok su u posljednjem kolu druge faze kvalifikacija poraženi od istog rivala 74:80 kod kuće. Bez obzira na poraz u dramatičnoj završnici utakmice sa Latvijcima u Podgorici, Crnogorci su se plasirali među 32 najbolje reprezentacije koje će nastupiti na SP-u od 31. avgusta do 15. septembra u Kini. Crna Gora je tako postala najmanja država po broju stanovnika koja će igrati na Mundobasketu.

Ogromne zasluge za podvig Crne Gore ima Mitrović, koji je na selektorsku funkciju izabran početkom oktobra 2017. godine. Prethodno je kao trener Krivbasa osvajao šampionsku titulu u Ukrajini 2009, a predvodio je Budivelnyk tri godine kasnije do trofeja Kupa Ukrajine.

Na mjestu trenera Monaca bio je najbolji u francuskoj Drugoj diviziji 2015, da bi sa ovim timom osvojio tri naslova pobjednika Liga kupa Francuske od 2016. do 2018. Dva puta uzastopno progašen je za trenera godine u Francuskoj (2017, 2018). Sada je na klupi Asvela, koji je vodeći u francuskom šampionatu. Mitrović govori o putu Crne Gore do istorijskog plasmana i očekivanjima na prvenstvu svijeta, nastupu ostalih selekcija iz regije u kvalifikacijama, favoritima za naslov na Mundobasketu, te ambicijama Asvela u ovoj sezoni.

  • Prije početka kvalifikacija jeste li očekivali plasman Crne Gore na SP?

– Kao sportisti moramo biti optimisti, ali iskreno nismo očekivali plasman na Svjetsko prvenstvo. Glavni cilj u prvoj fazi kvalifikacija bio je da budemo u grupi ispred Bjelorusije, što nam je pošlo za rukom i prošli smo u drugi krug. Išli smo od utakmice do utakmice, od prozora do prozora. Ekipa se mijenjala, zavisno od toga koji igrači su mogli biti u kadru. Nakon meča protiv Turske, igrali smo sa Latvijom sa promijenjenom ekipom. Bili smo rasterećeni velikih ciljeva i praktično u zadnjoj minuti izborili odlazak na SP.

  • Šta je bilo odlučujuće za konačni uspjeh?

– Presudila je dobra atmosfera koju smo imali u ekipi, jedinstvo unutar reprezentacije koja je u kvalifikacijama pokazala ogromnu energiju i borbenost da se plasira na SP. Protiv Slovenije smo igrali kada je ona imala u timu većinom igrača koji su osvojili zlatnu medalju na prošlom Evropskom prvenstvu. U drugom krugu ona je bila inferiorna i loša. Ukrajina je bila neugodan protivnik, a kvalifikacije smo završili protiv Latvije, ekipe koja igra kvalitetniju napadačku košarku od nas.

  • Ispostavilo se da je Crnu Goru gostujući trijumf nad Ukrajinom 76:74 odveo na Mundobasket?

– Ta pobjeda bila je važna jer nismo morali po svaku cijenu dobiti Latviju na kraju kvalifikacija. Gubili smo od Ukrajine 19 poena razlike u prvom poluvremenu. Potom smo se vratili u meč i pobijedili. Da smo izgubili od Ukrajine, mislim da bismo savladali Latviju i na taj način izborili SP. Htjeli smo pobijediti Latviju, ali smo igrali protiv selekcije koja je prikazala izvanrednu košarku na prethodnom Eurobasketu (ispala od kasnijeg prvaka Slovenije u četvrtfinalu). Uprkos izgubljenoj utakmici, prošli smo na SP, no u tome i jeste čar košarke koja je najljepši ekipni sport.

  • Koliko može Crna Gora u debiju na SP-u?

– Napravili smo plan priprema i vidjećemo ko će se odazvati okupljanju u Podgorici, gdje ćemo obaviti ljekarske preglede. Pripremaćemo se u Kolašinu. Čekamo žrijeb koji će biti održan 16. marta da vidimo sastav grupa. Bez obzira protiv koga budemo igrali, nismo opterećeni rezultatom. Stvorili smo dobru atmosferu u reprezentaciji i postigli veliki uspjeh. Naravno, ambicije su da probamo ostvariti što bolji plasman na Svjetskom prvenstvu.

Odlučujuće kvalifikacione mečeve protiv Ukrajine i Latvije igrali smo bez dva playmakera Nikole Ivanovića i Ognjena Čarapića. Treći playmaker Nikola Pavlićević takođe je bio povrijeđen. Dobili smo Tursku, za koju je igrao Scottie Wilbekin, košarkaš Maccabija, koji se takmiči u Euroligi. Stvarno se ne opterećujemo time šta će biti na SP-u. Najmanja smo država učesnica i nastojaćemo reprezentovati Crnu Goru na najbolji način.

  • Da li su ugovorene prijateljske utakmice?

– Radimo na tom planu i vjerovatno ćemo imati provjere u Kini prije SP-a. Vidjećemo ko će se odazvati pozivu. Nastup za reprezentaciju je dobrovoljna akcija. Ko želi, neka dođe da igra, nikoga nećemo prisiljavati. U kvalifikacijama su igrači dolazili raspoloženi i igrali punog srca za reprezentaciju svoje zemlje, što je donijelo odličan rezultat.

  • Kako vidite to da se osim Crne Gore od selekcija iz regije, još Srbija plasirala na SP?

– Nisam zagovornik ovog sistema kvalifikacija i kritikovao sam ga od početka. Neću sada pomijeniti mišljenje jer se Crna Gora plasirala na SP. Teško je bilo košarkaškim savezima organizovati pripreme reprezentacija kada je poznato da najbolji igrači neće igrati zbog obaveza u NBA i Euroligi. Srbija je najkvalitetnija selekcija iz regije i njen prolaz je očekivan.

Bosna i Hercegovina je promijenila selektora tokom kvalifikacija zbog bolesti Duška Vujoševića. Sigurno da joj je to dosta poremetilo igru jer je vrlo teško uigrati novu ekipu u hodu. Nekada nije moguće izbalansirati projekat stvaranja mladih igrača koji trebaju postati nosioci igre državnog tima i ostvarenja željenog rezultata. Najveće iznenađenje kvalifikacija bio je domaći poraz Hrvatske od Rumunije u prvoj fazi. Sve to je na kraju dovelo Hrvatsku do debakla protiv Poljske i Mađarske. Mada ova selekcija ima potencijal, neuspješno je okončala kvalifikacije, kao i Slovenija, koja uz Srbiju ima najveći broj kvalitetnih igrača. S obzirom na probleme koje su imale sve selekcije iz regije, ne treba ih puno kritikovati.      

  • Hoće li SAD nastaviti dominaciju na svjetskim šampionatima?

– Amerika sa selektorom Greggom Popovichem i jakim timom koji igra na posljednjim velikim takmičenjima i osvaja zlata na Olimpijadama i svjetskim prvenstvima, prvi je favorit. Kandidat za osvajanje medalja je uvijek Srbija, a osim nje, to su Španija i Francuska. Moguće je da sam nekog zaboravio, ali i da bude iznenađenja.

  • Koja selekcija može najprijatnije iznenaditi?

– Ne znam u kojim će sastavi igrati reprezentacije, posebno se to odnosi na Kanadu, Australiju.. I Novi Zeland je znao napraviti senzaciju na svjetskim prvenstvima. Potajno se nadamo i svi želimo da Crna Gora bude ta koja će iznenaditi sve (osmijeh).

  • Jeste li zadovoljni dosadašnjim igrama Asvela u francuskoj ligi i šta je njena karakteristika?

– Preuzeo sam ekipu koja prošle sezone nije osvojila titulu prvaka. Ona je stalni cilj Asvela. Dobro guramo ove sezone, prvi smo, no predstoji nam još dosta utakmica do kraja sezone. DeMarcus Nelson je povrijeđen, a još neki igrači imaju problema sa povredama. Među mladim igračima izdvajaju se Theo Maledon i Amine Noua, koji su reprezentativci Francuske.

Svako može biti prvak u Francuskoj, gdje nema favorita. Zato je posljednjih sezona uvijek novi prvak, a već iduće godine može se desiti da se taj tim bori za opstanak. Liga je čudna i izjednačena. Prošle sezone vodio sam Monaco, koji je izgubio finale play-offa od Le Mansa. Bez obzira na to kako Asvel bude plasiran na kraju, dobio je wild card i biće učesnik Eurolige iduće sezone.

  • Razmišljate li kao trener Asvela o pripremama za Euroligu?

– Problem će biti što u budžetu koji iznosi devet miliona, Asvel može izdvojiti 2.9 miliona eura na plate igrača. Poslovanje francuskih klubova je transparentno, a veliki dio novca odlazi na poreske obaveze. Francuske ekipe ne mogu biti konkurentne najjačim euroligašima. Neće nam biti lako parirati im jer oni raspolažu znatno većim sredstvima za sklapanje ekipe.

  • Koliko pratite Euroligu i ko je favorit za osvajanje naslova prvaka?

– Gledam puno utakmica, to je najinteresantnije klupsko takmičenje u Evropi. Fenerbahce igra furiozno i već je osigurao plasman među osam najboljih ekipa. Ima najbolji učinak sa 80 posto pobjeda u dosadašnjem toku sezone, gubi malo utakmica. U vrhu su CSKA, koja je stalni kandidat za naslov, španski velikani Real i Barcelona, dok su grčki Panathinaikos i Olympiakos u padu.

Anadolu Efes je najprijatnije iznenađenje. Mislim da je Fener, koji igra sjajnu sezonu i čija je okosnica ekipe zajedno četiri godine, najveći favorit za trofej. Njegovi igrači su ušli odmorni u sezonu, bez reprezentativnih obaveza i zasad dominiraju.

  • Šta mislite o šansama Asvela protiv MoraBanc Andorre u Eurocupu?

– Španska ekipa je sa ruskim Unics Kazanom najbolja u fazi napada, a mi smo jači u defanzivi. Biće to sudar dva različita stila igre. Nelson nam nedostaje, pa smo u manjku sa igračima koje možemo rotirati. Pokušaćemo zaustaviti tranziciju protivničkih igrača i šuteve za tri poena.

  • Može li vaš nekadašnji klub Budućnost, čiji ste bili trener, odbraniti trofej u ABA ligi?

– Sve četiri ekipe su se pojačale uoči završnice. Budućnost je sada kvalitetnija nego na početku sezone, kada nije pokazala zavidnu motivaciju na nekim gostovanjima. Crvena zvezda je dominirala u ligaškom takmičenju, no vidjećemo kako će se snaći u play-offu. Cedevita čeka šansu iz drugog plana. Partizan je prevazišao krizu dolaskom trenera Andree Trinchierija, došao je Alex Renfroe. Amerikanac K.C. Rivers trebao bi biti veliko pojačanje Zvezde, mada još nije u pravoj formi. Budućnost ima dobar roster i iskusne igrače, što je bitno u play-offu. Navijam za nju i nadam se da će osvojiti titulu.

Budućnost nam je izašla ususret i omogućila svojim košarkašima da igraju za Crnu Goru u kvalifikacijama, što je bilo važno. Sigurno je da će završnica regionalne lige biti neizvjesna i uzbudljiva. Želim da se pažnja potpuno posveti igri na parketu i da se manje priča o sudijskim odlukama u završnici kao što je to bilo u nedavnim završnicama kup-takmičenja u Španiji i Srbiji.

Izvor: Al Jazeera