Mitropolit Mihailo: Cilj je srušiti Crnu Goru i predati je u krilo Srbiji

Mitropolit Mihailo optužio je Srbiju da je “remetilački faktor” u regiji (Anadolija)

U Crnoj Gori lako moglo doći do građanskog rata ako odredbe Zakona o slobodi vjeroispovijesti ne bi bile primijenjene, ocijenio je to mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo gostujući na zagrebačkoj Z1 televiziji, ali je dodao da ne vjeruje da će doći do toga, prenijele su Vijesti.me.

Zakon kojeg je krajem prošle godine usvojila Skupština Crne Gore predviđa da u državnom vlasništvu budu svi vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su bili u državnom vlasništvu do 1. decembra 1918., a koji su izgrađeni državnim novcem, čemu se oštro protivi Srpska pravoslavna crkva, čiji su sveštenici predvodili proteste u više crnogorskih gradova, optužuju da je taj zakon “napad na imovnu SPC-a na teritoriji Crne Gore”, kao i “na samu Srpsku pravoslavnu crkvu”.

‘SPC iznad države’

Nekoliko predstavnika opozicijskog Demokratskog fronta izazvalo je krajem decembra nerede u Skupštini Crne Gore tokom glasanja o Zakonu, prijeteći građanskim sukobima ako Zakon bude prihvaćen.

Vlada Crne Gore odbija takve optužbe, navodeći da Zakon sve vjerske zajednice u Crnoj Gori tretira na isti način.

Kako prenosi Tanjug, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo gostujući na zagrebačkoj televiziji ocijenio je da sve što se danas događa u Crnoj Gori nema nikakve veze sa spornim zakonom o vjeroispovijesti, već da je namjera da se sruši vlast u Crnoj Gori i država preda u “krilo Srbiji i SPC-u”.

Čelnik crnogorske pravoslavne crkve smatra da se to radi jer se ni “Srbija ni SPC nikada nisu pomirili sa tim da je Crna Gora postala nezavisna država”.

On je optužio Srbiju da je “remetilački faktor” u regiji, dok je za Srpsku pravoslavnu crkvu rekao da je iznad države Srbije, optužujući je za podršku ratnim zločincima tokom radova devedesetih.

Izvor: Agencije