Miting podrške vlasti u Skoplju

Makedonskom himnom i minutom šutnje za poginule policajce prošlog vikenda u Kumanovu, u Skoplju je večeras počeo masovan miting podrške vlasti i premijeru Nikoli Gruevskom, čiju ostavku traži opozicija.

Miting se održava pod sloganom “Makedonija je snažna”, a okupljeni na trgu ispred zgrade Sobranja uzvikuju “Nikola, Nikola”. Oni nose državne zastave Makedonije i Srbije.

Građani su se okupili kako bi iskazali ogorčenost zbog, kako kažu, crnog scenarija opozicije za destabilizaciju Makedonije. Masovnim skupom žele dati na znanje da građani Makedonije znaju prepoznati prave vrijednosti, te da narod ne vjeruje opoziciji i da vlast može srušiti narod, ne opozicija i strani zvaničnici u zemlji, poručili su iz vladajuće stranke VMRO- DPMNE.

Miting je počeo pozivom spikera SDSM-u da se vrate u parlament.

Gruevski je na miting došao sa suprugom Borkicom, a pored njega je i bivša ministrica policije Gordana Nakulovska, koja je prošle sedmice podnijela ostavku na tu poziciju.

Uočljiv je veliki broj pripadnika policije, nedaleko su parkirani vodeni topovi i hameri. Sve je učinjeno kako bi se napravila tampon zona između Sobranja i sjedišta Vlade Makedonije gdje od sinoć kampuje više stotina pristalica opozicione SDSM Zorana Zaeva.

Oni su rekli da odatle neće otići dok Gruevski ne podnese ostavku.

Na skup je stigao veliki broj autobusa iz svih gradova iz unutrašnjosti Makedonije. Nekoliko javnih ličnosti, bliskih vladajućoj garnituri, je na društvenim mrežama pozvalo građane da dođu na skup i daju “podršku Makedoniji”.

‘Istina o korupciji izlila se na površinu’

Na masovnim demonstracijama u nedjelju Zaev je zatražio hitnu ostavku Gruevskog, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Dok su se makedonske i albanske zastave vijorile u prvim redovima, Zaev je poručio da se istina o korupciji vlasti izlila na površinu, što je vidljivo u rijekama ljudi koje su stigle na proteste iz Skoplja i cijele Makedonije.

Zaev je poslije demonstracija rekao za Al Jazeeru: ”Već tri i po meseca na jedan neuobičajen način mi kao opozicionari, našim dokazima i argumentima pokazali smo sve zlo koje je naša Vlada radila. Vrhunac je ovaj građanski protest kojim mislim da smo ispisali istoriju, ali ne samo makedonsku, nego balkansku, multietničkog Balkana. To je najglasnija moguća poruka.”

Zaev je kazao za Al Jazeeru da će se njegova stranka, ukoliko dođe na vlast, zajedno sa ostalima ”boriti za slobodu, demokratiju, kvalitet života, da naša deca… ne napuštaju rodnu zemlju. Ali isto tako ono što smo želeli da poručimo je kako će transparentnost biti naša svakodnevnica, kako će raditi pravosuđe, kako će raditi mediji. Ovaj naš narod zaslužuje to da čuje”.

S druge strane, vladajući VMRO-DPMNE saopštio je da neće dozvoliti da se destabilizuje zemlja.

Gruevski je kritikovao Zaeva, rekavši da vođa opozicije želi doći na vlast na nedemokratski način. Opozicijski SDSM do sada je 33 puta javno objavio različite snimke navodnih prisluškivanih telefonskih razgovora u okviru projekta “Istina o Makedoniji”.

Optužili su vlast za zloupotrebu položaja, korupciju i nezakonito prisluškivanje 20.000 građana, među njima brojnih političara, novinara i pravosudnih dužnosnika.

Gruevski odbija da ode s vlasti

Premijer Gruevski ranije je izjavio kako neće podnijeti ostavku i optužio opoziciju da koristi montirane snimke i pokušava destabilizovati državu.

Nakon diplomatskog pritiska na vlasti, prošle sedmice ostavke su podnijeli ključni saradnici premijera Gruevskog, donedavna ministrica policije Gordana Jankulovska, ministar transporta Mile Janakieski i šef Kontraobavještajne službe Sašo Mijalkov.

U jednoj od opozicijskih ”bombi”, Zaev je direktno optužio Gruevskog da je stvorio krizu u zemlji. Iz VMRO-DPMNE-a su kazali da su snimci montirani.

Protesti dolaze i nakon okršaja policije i oružane grupe u Kumanovu proteklog vikenda, u kojem je poginulo osam policajaca, dok je 37 povrijeđeno.

Deset pripadnika oružane grupe je ubijeno, a 30 se predalo i određen im je pritvor.

Nema potvrde je li uhapšen jedan od napadača koji je pobjegao policiji.

Izvor: Al Jazeera