Mitchell: Važan je nastavak pregovora Skoplja i Atine

Wess Mitchell: SAD podržava Makedoniju i Grčku da nađu zajednički prihvatljivo rješenje (AP)

Sjedinjene Američke Države podržavaju Makedoniju i Grčku da nađu rješenje za spor o imenu i veoma je važno da produže pregovore, izjavio je u utorak pomoćnik američkog državnog sekretara Wess Mitchell, prenosi agencija Beta.

“Poruka je da SAD podržava Makedoniju i Grčku da nađu zajednički prihvatljivo rješenje. Jedino trajno rješenje će biti zajedničko rješenje. Mislim da Makedonija preuzima velike i značajne korake naprijed, kao i Grčka. Mi smo sretni zbog napretka i mislim kako tu postoji odlična mogućnost za pronalaženje rješenja”, rekao je Mitchell na zajedničkoj konferenciji za novinare s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom u Skoplju.

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju je istakao kako Washington podržava Makedoniju u njenim euroatlantskim aspiracijama i dodao kako vrata NATO-a ostaju otvorena.

Spor oko imena traje 25 godina

Na novinarsko pitanje da li će se SAD direktno umiješati u pregovore Makedonije i Grčke, Mitchell je kazao kako Washington podržava proces, ali kako dvije države spor trebaju riješiti same.

Zaev je na isto pitanje odgovorio kako je “svaki prijatelj od pomoći, a posebno kada su strateški partneri, kao što je SAD Makedoniji”.

“Spor oko imena traje 25 godina. To je teško, mučno i osjetljivo pitanje… Svakako, ako bude potrebno, očekujem pomoć u pravcu da ohrabre dvije strane”, rekao je Zaev.

Upitan za grčki nacrt prijedloga sporazuma, koji bi u Skoplje naredne sedmice trebao donijeti šef grčke diplomatije Nikos Kocias, Zaev je kazao kako je svaki dokument vrijedan razmatranja.

“Sve što je od pomoći iskoristit ćemo u procesu. Obje strane su saglasne da se proces treba produžiti. To treba biti verificirano u Ujedinjenim narodina, koji vode pregovarački proces”, rekao je makedonski premijer.

U aprilu preporuka za pregovore s EU-om

“Informirao sam Mitchella da počinjemo finalnu fazu, koja će donijeti dostojanstveno rješenje za ime. Ostajemo na putu građenja povjerenja s Grčkom. Pokazali smo jasnu spremnost za pravi dijalog. Potvrđujemo naš entuzijazam i posvećenost”, kazao je on.

Zaev je rekao kako Makedonija očekuje da će u aprilu dobiti “čistu preporuku za početak pregovora s Evropskom unijom, a da u junu bude određen datum i za početak pregovora”.

Wess Mitchell je u ponedjeljak počeo balkansku turneju posjetom Prištini, a poslije Skoplja će posjetiti Beograd, Atinu i Nikoziju.

Izvor: Agencije