Oglasi

Mitchell: Rivali SAD-a šire politički i vojni utjecaj na Balkanu

Pomoćnik američkog državnog sekretara kaže da je Rusija ponovo vojni faktor u Evropi, a da Kina koristi diplomatiju 'dužničke knjige'.
Današnje geopolitičko nadmetanje snažno se osjeća u centralnoj i istočnoj Evropi, tvrdi Wess MitchellEPA

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a u Birou za evropske i evroazijske poslove Wess Mitchell izjavio je u petak da rivali Amerike šire politički, vojni i trgovinski uticaj širom Balkana.

State Department je saopštio da je Mitchell to poručio na konferenciji Atlantskog saveta održanoj u Washingtonu, na kojoj je podsetio da se sledeće godine obeležava tri decenije od kraja komunizma u Evropi.

"Pre skoro 30 godina nacije širom centralne Evrope, mnoge od njih sa drevnom tradicijom nezavisnosti, oslobođene su duge komunističke tiranije", naveo je Mitchell.

Primetio je, međutim, da danas postoji novo nadmetanje za uticaj u svetu.

"Današnje geopolitičko nadmetanje snažno se oseća u centralnoj i istočnoj Evropi. Od Baltika do Jadrana, širom Balkanskog poluostrva i kroz Kavkaz rivali Amerike šire sopstveni politički, vojni i trgovinski uticaj. Rusija je ponovo vojni faktor u ovom regionu, nakon invazije u Gruziji i Ukrajini. Daleko preko [sopstvene] granice, u zemljama centralne Evrope, Rusija koristi manipulativnu energetsku taktiku, korupciju i propagandu kako bi iznutra oslabila zapadne nacije i potkopala njihove veze sa SAD-om", rekao je Mitchell.

Rast kineskih investicija u Evropi

Konstatovao je da je prvi put u istoriji Kina postala veliki igrač u centralnoj i istočnoj Evropi, navodeći da Peking koristi diplomatiju "dužničke knjige" da akumulira infrastrukturu i natera manje nacije na ustupke.

"Ova taktika odraz je kineskog ponašanja na međunarodnom nivou, gde je Peking angažovan u nepoštenoj trgovinskoj praksi, koja uključuje krađu IP adresa, privrednu špijunažu i damping cene", kazao je Mitchell.

Podsetio je da je 2008. godine Kina investirala manje od milijarde dolara u Evropi, a 2017. godine kineske strane direktne investicije u Evropi iznosile su 42 milijarde dolara te ukupne investicije 318 milijardi dolara.

Poslednjih godina, dodao je, Kina je preuzela kontrolu nad 360 evropskih kompanija i sada poseduje ili kontroliše skoro desetinu celokupnih lučkih kapaciteta Evrope.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.