Mitchell: Prespanski sporazum dostignuće pozitivno za cijelu regiju

NATO
Mitchell je ocijenio da je predstojeće potpisivanje sporazuma o pridruživanju Makedonije NATO-u historijski događaj (EPA)

Pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Wess Mitchell u razgovoru s makedonskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitovim u Washingtonu istaknuo je kako je Prespanski sporazum izuzetno dostignuće koje će pozitivno utjecati na stabilnost i napredak čitave regije.

Mitchell je na sastanku u ponedjeljak rekao i da je predstojeće potpisivanje sporazuma o pridruživanju Makedonije NATO-u povijesni događaj, na koji ta zemlja treba biti ponosna, prenosi Tanjug od makedonske agencije MIA.

Dimitrov će se sastati s još nekim dužnosnicima SAD-a te govoriti na Atlantskom vijeću u Washingtonu pred stručnjacima, predstavnicima građanskog društva i članovima diplomatske zajednice.

Potpisivanje protokola za NATO

Vlada makedonskog premijera Zorana Zaeva u srijedu bi trebala potpisati protokole za pristupanje NATO-u pod imenom Sjeverna Makedonija, naveo je ranije AP.

Tijekom svečanosti makedonski ministar vanjskih poslova trebao bi potpisati Protokol o pristupanju u nazočnosti veleposlanika zemalja članica NATO-a, kako je prošlog tjedna prenijela TV Telma.

Nakon potpisivanja Protokola taj dokument treba biti ratificiran u nacionalnim parlamentima svih 29 zemalja članica NATO-a.

Ako će se sve odvijati po planu, makedonska ministrica obrane Radmila Šekerinska prvi će put sudjelovati na ministarskom sastanku zemalja članica Saveza 13. veljače, ali bez prava glasa sve dok Makedonija ne postane punopravnom članicom Alijanse.

Grčka bi simbolično trebala biti prva zemlja koja će ratificirati protokol o pristupanju Makedonije NATO-u jer to planira učiniti do 8. veljače, objavio je nedavno briselski portal Euractiv, pozivajući se na upućeni izvor.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je kako se nada da će njegova država početi s pregovorima o članstvu u Europskoj uniji do lipnja, nakon što je višedesetljetni spor s Grčkom riješen, prenijele su agencije.

Parlamenti ratificirali sporazum

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, 17. lipnja prošle godine Grčka i Makedonija potpisale su sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Parlament Grčke nedavno je ratificirao Prespanski sporazum, kojim se rješava spor, a Sobranje je još ranije ratificiralo Sporazum i usvojilo ustavne amandmane kojima se mijenja ime države.

Sporazum je predviđao da ime Makedonije bude promijenjeno u Republika Sjeverna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane blokirati njezino učlanjenje u NATO i EU.

Izvor: Agencije