Mistična ljepota perzijske kaligrafije

Milioni ljudi širom svijeta slave  Novruz, početak perzijske Nove godine i prvi dan proljeća. Tradicionalno, proslave uključuju čitanje mistične poezije najpopularnijeg perzijskog pjesnika Hafiza, pisane oblikom kaligrafije po imenu nastaliq.

Rođak poslanika Muhammeda pojavio se jednom kaligrafu u snu i objasnio mu kako da crta slova slična krilima gusaka u letu. I tako je, barem prema legendi, krajem 14. stoljeća, nastao nastaliq.

“Nastaliq se razvijao tokom nekoliko decenija u drugoj polovini 14. stoljeća”, kazao je Simon Rettig, kustos galerije Freer Sackler

Galerija Freer Sackler u Washingtonu sada prvi put izlaže svoju kolekciju nastaliqa. Jedan od eksponata je i jedini poznati potpisani rad Mir Alija Tabrizija, kaligrafa iz čijeg sna je, navodno, nastalo pismo koje se proširilo po cijelom Bliskom istoku i Južnoj Aziji.

Kustos je izdvojio četvoricu kaligrafa čiji radovi pokazuju kako se, tokom dva stoljeća, nastaliq razvijao u oblik umjetnosti.

Značajni kaligrafi

Rettig je pojasnio: “Nastanak nastaliqa pripisujemo Mir Aliju Tabriziju. On je spojio dva postojeća pisma, nesh i taliq. Iz pera majstora po imenu Sultan Ali Mashhadi nastao je nastaliq sa velikim znakovima.”

“Mir Ali Haravi dodatno je razvio način pisanja koji je osmislio Sultan Ali Mashhadi. A Mir Imad Hassani smatra se najslavnijim kaligrafom nastaliqa svih vremena”, kazao je kustos Rettig.

Ljepota kaligrafije je tolika da su čak i jednostavniji oblici nastaliqa, nazvani “iskvareni nastaliq “, izloženi kako bi im se posjetioci divili.

Izložena je kolekcija službenih dopisa perzijskih vladara, ekvivalent današnjih poslovnih e-mailova.

Uz radove najvećih majstora izloženi su brojni drugi primjerci koji pokazuju složenost i ljepotu kaligrafije.

Pružaju uvid i u dvorski život toga doba. Timuridski vladar sultan Hussein Bayqara kori kaligrafa Sultana Alija Mashhadija zbog grešaka u transkripciji s turskog, konstruktivna kritika koja se danas smatra neprocjenjivim djelom perzijske umjetnosti.

Izvor: Al Jazeera