Misteriozna ruska fabrika trolova na sudu

Savčuk je rekla kako je zadovoljna ishodom, ali je nagovijestila da njena borba protiv bivšeg poslodavca još nije završena (AP)

Misteriozna ruska agencija koja unajmljuje ljude da na internet postavljaju političke komentare u korist Kremlja, prvi put je danas izašla na svjetlost dana kada se jedna od bivših zaposlenih u njoj, Ljudmila Savčuk, pojavila na sudu.

Savčuk je tužila Agenciju za istraživanje interneta, koja vodi rusku „fabriku trolova“ sa neodređene adrese u Sankt Peterburgu, jer je, kako je navela, bila slabo plaćena, a kasnije dobila otkaz pošto je o svom poslodavcu govorila u medijima.

Agencija, međutim, sada pokušava izbjeći neprijatnosti u javnosti, nudeći kompenzaciju Savčuk koja je za agenciju AFP prošlog mjeseca izjavila kako je bila jedna od mnogih kojima su plaćali da na internetu piše komentare podrške politike predsjednika Vladimira Putina.

Advokat Ekaterina Nazarova, koja predstavlja agenciju, rekla je na sudu da je njen klijent „spreman postići dogovor“ sa Savčuk koja je tražila simboličnu sumu od 185 američkih dolara (10.000 rubalja).

Nazarova je ponudila da uplati tu sumu na račun Savčuk, a zatim brzo napustila sudnicu na kraju saslušanja, bez komentara za medije.

Izašli iz sjene

Savčuk je rekla kako je zadovoljna ishodom, ali je nagovijestila da njena borba protiv bivšeg poslodavca još nije završena.

„Zadovoljna sam jer su se pretvarali da uopće ne postoje, a sada su, prvi put, izašli iz sjene, vidjeli smo ko ih predstavlja. Ipak, osjećat ću se kao pobjednik tek kad fabrika trolova bude potpuno zatvorena“, rekla je Savčuk.

Od kad je dobila otkaz, Savčuk je organizirala javni pokret protiv online trolinga koji je nazvan „Informacioni mir“ što se može prevesti na dva načina – Informacioni svijet ili Informacioni mir.

Savčuk je prošlog mjeseca navela kako je za „fabriku trolova“ počela raditi posao u decembru, pošto se javila na oglas.

Od nje je traženo da u smjeni od 12 sati dnevno, objavljuje političke komentare na internetskim stranicama za mjesečnu platu od 778 dolara, koju su joj isplatili u kešu, do otpuštanja u martu.

Izvor: Agencije