Misteriozna bolest odnosi žrtve u Nigeriji

Testovi su pokazali da se ne radi o eboli (EPA)

Neobjašnjiva bolest koja ubija pacijente u roku od 24 sata je odnijela najmanje 17 žrtava u jugoistočnom nigerijskom gradu, saopćila je Vlada.

“Sedamnaest osoba je umrlo od misteriozne bolesti od njene pojave ranije ove sedmice u gradu Ode-Irele”, kazao je u subotu za AFP Kayode Akinmade, glasnogovornik države Ondo.

Bolest, čiji simptomi su glavobolja, gubitak težine, zamagljeni vid te gubitak svijesti, ubija žrtve u roku od 24 sata od trenutka kada se razbole, rekao je on.

Laboratorijski testovi su isključili mogućnost da se radi o eboli ili nekom drugom virusu, dodao je Akinmade.

Smrtni slučajevi

Svjetska zdravstvena organizacija je saopćila da posjeduje informaciju o 14 slučajeva sa najmanje 12 mrtvih.

“Zajednički simptomi su zamagljeni vid, glavobolja, gubitak svijesti nakon čega uslijedi smrt, a sve se desi unutar 24 sata”, rekao je AFP-u glasnogovornik Tarik Jašarević.

Akinmade je kazao da su medicinski zvaničnici i stručnjaci vlade i humanitarnih organizacija, kao i epidemiolozi WHO-a, doputovali u Ode-Irele.

“Osim zabilježenih 17 smrtnih slučajeva, u proteklih 72 sata nismo dobili podatke o novim slučajevima. Ni u jednoj bolnici nema pacijenata oboljelih od ove bolesti, a bolest se nije proširila van grada”, kazao je on.

Jašarević je kazao da su od dvije žrtve uzeti uzorci krvi i urina, te cerebrospinalna tekućina treće žrtve.

“Svi uzorci su jutros poslati u Univerzitetski klinički centar u Lagosu, a još se čeka na rezultate. Istrage još traju”, rekao je on.

Izvor: Agencije