Miss Kanade zabranjen ulaz u Kinu

Lin tvrdi kako Kina pokušava spriječiti je da govori o problematici ljudskih prava (AP)

Kanadska manekenka rođena u Kini tvrdi da joj je zabranjen ulazak u Kinu, gdje je trebala učestvovati na takmičenju za Miss Svijeta.

Anastasia Lin, otvorena kritičarka kineske politike prema vjerama i religijama, rekla je u petak kako joj je onemogućeno da uđe u avion u Hong Kongu ka kopnenom dijelu zemlje, nakon što su joj kineski zvaničnici u telefonskom razgovoru najavili da joj neće biti izdata viza prilikom dolaska.

“Ako počnu cenzurirati takmičenja ljepote… Koliko je to jadno?”, kazala je Lin informativnoj agenciji Associated Press u Hong Kongu.

U saopćenju prije polaska Lin je navela da je Kina uskraćivanjem ulaska u zemlju pokušava spriječiti da govori o problematici ljudskih prava.

Lin, koja se preselila u Kanadu kada joj je bilo trinaest godina, otvorena je kritičarka kineske politike prema vjerama i religijama, a sljedbenica je meditacijske grupe Falun Gong.

Grupa Falun Gong je proglašena kultom i kineska vladajuća Komunistička partija 1999. godine je proglasila nezakonitom.

Pokušaj zastrašivanja

Lin je navela da su agenti kineskih službi sigurnosti posjetili njenog oca, koji još živi u Kini, nakon što je pobijedila na kanadskom takmičenju ljepote, u očitom pokušaju da je zastrašivanjem ušutkaju.

U međuvremenu je troje kineskih aktivista za ljudska prava sud u Guangzhou na jugu Kine osudio na kazne zatvora.

Guo Feixiong je osuđen na šest godina zatvora, dok su njegove kolege aktivisti Liu Yuandong (37) i Sun Desheng (32) osuđeni na tri, odnosno 2,5 godine zatvora.

Oni su proglašeni krivima “za okupljanje masa sa ciljem narušavanja reda na javnom mjestu”.

Amnesty International je pozvao na trenutno i bezuvjetno oslobađanje troje aktivista.

“Crni je dan kad su ljudi koji se zalažu za slobodu medija i za demokratiju meta mučenja i drugih loših tretmana i osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne nakon namještenih suđenja”, rekla je Roseann Rife iz Amnesty Internationala.

Guo (48) je prethodno proveo gotovo pet godina u zatvoru zbog svog aktivizma.

“On nije bio proglašen krivim. Ova presuda je neprihvatljiva i nepravedna”, kazao je njegov advokat Zhang Lei informativnoj agenciji Reuters.

Nakon što se našao na udaru pobornika slobode medija, sud u Pekingu je u četvrtak zbog medicinskih razloga pomilovao 71-godišnju novinarku, zatvorenu zbog “curenja” zvaničnih dokumenata koji upozoravaju na liberalne političke ideje.

Pekinški Visoki sud je presudio da će dugogodišnja novinarka Gao Yu biti liječena van zatvora zbog “ozbiljne bolesti”, kazao je agenciji AFP njen novinar Mo Shaoping.

Izvor: Al Jazeera i agencije