‘Mislim na tebe’ – kampanja za žene žrtve rata

Na Kosovu se danas obilježava Dan mira. Prošlo je 16 godina otkad su NATO snage ušle na Kosovo, a srpske snage počele napuštati tu teritoriju.

Tokom sukoba ubijeno je više od 13.000 osoba, od kojih su više od 10.000 bili Albanci, dok je nekoliko hiljada žena i djevojaka silovano ili su preživjele neki vid seksualnog nasilja.

Kako bi podigli svijest o žrtvama seksualnog nasilja, pokrenuta je kampanja ‘Mislim na tebe’.

Kosovska umjetnica pretvorila je nogometni stadion u jednu umjetničku instalaciju, javlja reporter Al Jazeere, Avni Ahmetaj.

Alketa Xhafa-Mripa, prikupila je haljine koje su građani posljednjih nekoliko sedmica donirali širom Kosova. Instalacija sa blizu 5.000 haljina ima cilj da podrži žrtve seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

”Odavno imam ovu ideju. Nakon rata čula sam žene kako razgovaraju o zločinima koje su pretrpjele. Imala sam sreću da odmalena živim u Londonu, inače se to veoma lako moglo dogoditi i meni. Željela sam podržati žene koje su propatile, ali ne sama, nego zajedno sa svim građanima Kosova kako bismo podigli svijest, pomogli i podržali žene da dobiju status u društvu koji zaslužuju”, rekla je Xhafa-Mripa.

Tačnih podataka o broju silovanih žena na Kosovu još nema.

Kadire Tahiraj iz Centra za promociju prava žena, jedina je koja je napravila spisak silovanih žena u općini Glogovac. Od ukupno 60 hiljada stanovnika ove općine, 142 žene i djevojke su na spisku osoba koje su srpske snage seksualno zlostavljale tokom rata.

”Identificirali smo jedan slučaj, a iz toga je proizašlo da je, na tom mjestu gdje se zločin dogodio, bilo još 10 do 20 žena ili djevojaka. Uspjeli smo ih ubijediti da idu na rehabilitaciju. Tako je 27 žena završilo  kurs šivenja, a deset ih se zaposlilo. Ipak, u našoj općini je od 2000. godine do sada od posljedica silovanja preminulo devet žena, a neke od njih su izvršile samoubistvo” navodi Kadire Tahiraj.

Podrška predsjednice Kosova

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga dala je svoj doprinos. Bila je među prvima koji su poklonili haljinu kao podršku ovoj akciji.

”Dvije suknje, koje su ovdje okačene, sa ličnim porukama, dirnule su me više nego ikada”, rekla je Jahjaga.

” ‘Imam gorko iskustvo’,  napisano je na jednoj. ‘Ova suknja ima skrivenu historiju od proljeća 1998’, napisano je na drugoj. To su upravo ove žene koje želimo da podržimo kako bismo znali kroz šta su prošle, kako bismo otvorili te uspomene i kako te uspomene više ne bi držale u sebi. Sramota nije njihova, već onih koji su izvršili ove zločine. One su hrabre i ne treba da se osjećaju usamljeno”, dodala je Jahjaga.

Prošle godine, usvojen je zakon koji garantuje beneficije žrtvama rata i veteranima. Još nije odlučeno na koji način.

Izvor: Al Jazeera