Misimović se oprostio od reprezentacije BiH

Sa 82 nastupa Misimović rekorder po broju odigranih mečeva za BIH (AP)

Zvjezdan Misimović, rekorder po broju nastupa u dresu nogometne reprezentacije BiH, jutros je obznanio odluku da napušta selekciju BiH.

U svom pismu navijačima na stranici Reprezentacija.ba popularni Miske objašnjava kako je odluku donio teška srca, da se nikada nije dvoumio hoće li nastupati za svoju domovinu, kao i da stoji na raspolaganju svim Bosancima i Hercegovcima.

“Nakon dugo razmišljanja, teška srca sam odlučio da sa sebe skinem najdraži dres u kojem sam odigrao najvažnije utakmice u svom životu”, poručio je Misimović.

“Osjećam da je došlo vrijeme da neko mlađi zauzme moje mjesto, a ja se preselim na tribine kao najvatreniji navijač svoje reprezentacije, one za koju sam uvijek davao sve od sebe. Nadam se da će moja djeca, kao i buduće generacije, krenuti mojim putem i da će im biti mnogo lakše nego meni, jer kada je bilo najteže, bio sam siguran i slušao svoje srce sa odlukom da igram za svoju domovinu.”

Historijski uspjeh u Brazilu

Misimović kaže i da je ponosan što je bio dio historijskog uspjeha BiH i plasmana na Svjetsko prvenstvo, te se zahvaljuje svim selektorima, saigračima i navijačima koji su ga bodrili.

“Najljepše trenutke u svojoj karijeri sam doživio sa fudbalskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine i najbolje prijatelje stekao među momcima koji su sa mnom dijelili svlačionicu. Kruna moje karijere i ono o čemu sam sanjao još od dječačkih dana je učestvovanje na jednom Svjetskom prvenstvu, što mi je ova reprezentacija i omogućila. Ponosan sam da sam bio dio historijskog uspjeha i prvog plasmana, nadam se prvog od mnogih, naše mlade države na jednoj tako velikoj smotri najboljih”, kazao je.

“Uvijek ću biti na raspolaganju sa svojim znanjem i iskustvom svom fudbalskom savezu, svojoj domovini i ljudima koji žive u njoj, svojim Bosancima i Hercegovcima.

Hvala svim selektorima od kojih sam toliko stvari naučio, hvala svim saigračima koji su imali povjerenja u mene kao čovjeka i igrača i, naravno, navijačima koji su mi bili motiv i podrška da dam sve od sebe na zelenom terenu. Voli vas vaš Miske.”

Selektor Safet Sušić rekao je da poštuje Misimovićevu odluku, prenosi Anadolija.

“Za Zvjezdana Misimovića sam čuo preko novinara, mene nije zvao i nije mi rekao za to, mada je trebao selektora nazvati i obavijestiti o svojoj odluci. Ipak, poštujem njegovu odluku, riječ je o igraču koji, ipak, ima 32 godine, a do Evropskog prvenstva će imati 34 godine”, kazao je Sušić.

Napominje kako će biti mnogo teže pronaći adekvatnu zamjenu za kapitena Emira Spahića, koji se, također, oprostio od igranja u reprezentaciji.

Igrač veznog reda, 32-godišnji Misimović, u svojoj karijeri nastupao je za Bayern Minhen, Bochum, Nurnberg, Wolfsburg, Galatasaray, Dinamo Moskva i Guizhou Renhe.

Sa Wolfsburgom je u sezoni 2008/09. osvojio titulu prvaka, te bio prvi asistent lige sa 20 asistencija.

Za reprezentaciju BiH je nastupao od 2004. godine, upisao 82 nastupa i postigao 26 golova.

Prije Misimovića reprezentaciju su napustili i Senijad Ibričić te Spahić. 

Poziciju kapitena u ekipi naslijedio je napadač Manchester Cityja Edin Džeko.

Zamjena za Spahića

“Kada smo kod Emira Spahića, njega u ovom momentu niko ne može zamijeniti i zato trebamo tražiti adekvatnog igrača na toj poziciji. Tražit ćemo neko dugoročno rješenje za Evropsko i za Svjetsko prvenstvo. Na toj poziciji do tada možemo koristiti Ermina Bičakčića, Tonija Šunjića i Seada Kolašinca”, rekao je Sušić.

Naglasio je kako u narednom periodu planira pozvati nove igrače u reprezentaciju kako bi se ekipa uigrala i bila spremna za velike utakmice.

“Planiram pozvati tri, četiri nova igrača u reprezentaciju, kako bismo imali potpun sastav”, objasnio je selektor Sušić.

Sušić je danas zajedno s pomoćnikom Elvirom Baljićem bio u posjeti Trening kampu reprezentacije u Zenici kako bi se uvjerio u kvalitet uslova i mogućnost da se najbolja državna selekcija tamo priprema uoči kvalifikacijskih utakmica za Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Rekao je kako postoje realne šanse da se reprezentacija BiH priprema u Zenici umjesto u Sarajevu.

“Trenutno sam u Zenici da vidimo sve oko toga, ali koliko sam do sada vidio postoje potrebni uslovi da se u Zenici priprema reprezentacija. Zadovoljan sam onim što sam do sada vidio ovdje”, kazao je Sušić.

Izvor: Agencije