Misije i ambasade: Niko nije iznad zakona, pa ni Tegeltija

Portal Žurnal objavio je snimak koji Tegeltiju dovodi u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno trgovanjem istragama (Fena)

Nitko ne smije biti iznad zakona i to posebno važi za predstavnike pravosuđa, čiji je integritet preduvjet za očuvanje vladavine prava, istaknuto je u zajedničkoj izjavi OESS-a, OHR-a i veleposlanstava pet zapadnih država kao reakcija na posljednja događanja u Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV).

Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a podnio je žalbu na odluku prvostupanjskog povjerenstva kojom su odbačene tužba i zahtjev za suspenziju Milana Tegeltije, predsjednika te institucije u slučaju “Potkivanje”.

Na sve je reagirao i visoki predstavnik Valentin Inzko, prema čijem mišljenju odluka disciplinskog povjerenstva VSTV-a, koje je odbilo primjenu odredbi Zakona o VSTV-u na jednog člana Vijeća, “u praksi pruža nekažnjivost svim članovima Vijeća”.

Tegeltija smatra da je Inzko “prekoračio svoj mandat i ovlaštenja”.

Alarmirane misije i ambasade

Nakon svega OESS, OHR i veleposlanstva SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske i Španjolske poručuju kako su “alarmirani” nakon nedavnih događanja u VSTV-u, a “posebice nakon odluke prvostupanjskog disciplinskog povjerenstva u vezi s navodnim neprimjerenim ponašanjem predsjednika VSTV-a”.

“Pozivamo VSTV i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nositelja pravosudne dužnosti za koga postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Vijeća nalažu cjelovite i temeljite istrage”, piše u izjavi. 

Prema njihovim riječima, Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjivost nego, naprotiv, jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojima bi predsjednik VSTV-a mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke. Također je naglašeno da dužnost predsjednika VSTV-a zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji reguliraju ponašanje sudaca i tužitelja s obzirom na to da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i neovisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji. 

“Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava neovisnost pravosuđa. Također podriva rad profesionalnih i moralnih sudaca i tužitelja koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTV da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u Bosni i Hercegovini”, navedeno je u zajedničkoj izjavi misija i veleposlanstava.

Tegeltija se žalio PIC-u na Inzka

Prethodno je Tegeltija veleposlanicima članica Vijeća za provedbu mira (PIC), a povodom Inzkove izjave, naveo da je “prvostepenom odlukom disciplinske komisije VSTV-a tužba protiv njega odbačena u proceduri propisanoj Zakonom o VSTS-u BiH”. 

Obratio im se, kako je napisao, “u cilju zašitite svojih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, koje predviđaju pravo na nepristrasan sud i fer i pravičan postupak”.

“Suštinsko ugrožavanje mojih prava posmatrano kroz generalni kontekst principa vladavine prava, prouzrokovala je, nažalost, izjava Visokog predstavnika za BiH, Valentina Inzka kojom je prekoračio svoj mandat i ovlaštenja koja ima shodno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima”, tvrdi Tegeltija.

Podsjeća da je disciplinska tužba protiv njega odbačena i da rok za podnošenje žalbe traje.

“Visoki predstavnik je svojim izjavama sugerisao Kancelariji disciplinskog tužioca da podnese žalbu na odluku prvostepene disciplinske komisije VSTV-a, te je cijenio valjanost pravnog tumačenja disciplinske odluke prvostepene disciplinske komisije u konkretnom slučaju, odnosno da je sugerisao drugostepenoj disciplinskoj komisiji da u eventualnom drugostepenom postupku po eventualnoj žalbi donese drugačiju odluku”, tvrdi Tegeltija.

Smatra da je tako Inzko “ugrozio njegovo pravo na fer i nepristrasan postupak i fer i nepristrasno tumačenje zakona od nezavisnog i nepristrasnog organa koji ga primjenjuje u konkretnoj situaciji”.

“Visoki predstavnik za BiH je konačni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali ni po Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima ni prema dodatnim dokumentima iz Bona, nije ovlašten uplitati se u tekuće postupke pred nadležnim sudovima i tribunalima u BiH, što podrazumijeva i disciplinske komisije VSTS-a BiH”, navodi Tegeltija.

Žalba na odluku

Disciplinsko povjerenstvo Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine odbacilo je disciplinsku tužbu protiv predsjednika te institucije Milana Tegeltije. Nakon toga je ured disciplinskog tužitelja VSTV-a podnio žalbu na odluku prvostupanjskog povjerenstva.

Portal Žurnal nedavno je objavio snimku koja Tegeltiju dovodi u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno trgovanjem istragama.

Na snimku se vidi Tegeltija kako sjedi u društvu inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marka Pandže, za koga se ranije tvrdilo da je uzeo 2.000 konvertibilnih maraka (približno 1.000 eura) od biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića kako bi kod tadašnje glavne tužiteljice Tužiteljstva Kantona Sarajevo Dalide Burzić ubrzao njegov predmet.

Obećao je, čuje se na snimci, pomoći kod tadašnje tužiteljice Burzić, koja kaže da je nikad niko nije zvao niti urgirao za sporni predmet.

Pola sata kasnije, nakon što je Tegeltija upoznat o pojedinačnom predmetu i nakon što je dao upute Aleševiću da Pandži iz SIPA-e proslijedi broj pojedinačnog predmeta, uslijedio je dogovor između Pandže i Aleševića.

Na snimku se vidi kako posrednik i poduzetnik broje novac, sa zaključkom da će novac biti prebačen Tegeltiji.

Izvor: Agencije