Mirsad Fazlagić: Vjerujem da će Prosinečki unaprijediti igru BiH

Sjećam se Prosinečkog po najbržim rješenjima u igri, što ga je razlikovalo od svih veznih igrača, kaže Fazlagić (Al Jazeera)

Malo je poznato da je nastup Roberta Prosinečkog na Svjetskom juniorskom prvenstvu 1987. godine u Čileu, na kojem je selekcija Jugoslavije do 21 godine osvojila zlatnu medalju i ostvarila najveći reprezentativni uspjeh fudbala eks-države, bio veoma neizvjestan do posljednjeg trenutka.

O novom selektoru nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robertu Prosinečkom, te detaljima koji su prethodili putu u Čile, kao i njegovoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri i državnom timu razgovarali smo sa nekadašnjim asom FK Sarajevo Mirsadom Fazlagićem, trenerom juniorske selekcije bivše države pod čijim vodstvom je Prosinečki nagovijestio briljantnu karijeru, osvojivši 1987. titulu svjetskog prvaka i laskavo priznanje najboljeg igrača Svjetskog prvenstva mladih reprezentacija.

  • Šta je predstavljalo prepreku za odlazak Prosinečkog na Svjetsko juniorsko prvenstvo prije 31 godine u Čileu?

-Noć prije putovanja selekcije obavješteni smo da Crvena zvezda i tadašnji trener Velibor Vasović ne dozvoljavaju odlazak Prosinečkom na SP zbog nastupa beogradskog kluba u evropskom takmičenju. Također nam je rečeno da i sam Robert ne želi ići na prvenstvo u Čile. Na moje insistiranje i uz podršku Miljana Miljanića, Prosinečki je došao u FSJ i izrazio želju da putuje sa nama. Sportska oprema Prosinečkog bila je na stadionu Crvene zvezde. Nakon što je preuzeo opremu, uputili smo se na Aerodrom u Amsterdam, a nakon toga u Čile. Nakon tri odigrane utakmice grupne faze SP-a, a pred četvrtfinale sa Brazilom, Prosinečki je trebao napustiti reprezentaciju zbog igranja za Zvezdu u evropskom takmičenju. Rukovodstvo reprezentacije odlučilo je da nema avionskih karata Prosinečkom za povratak u Beograd, što je kasnije rezultiralo osvajanjem titule svjetskih prvaka za reprezentacije do 21 godine, a Robert je proglašen najboljim igračem prvenstva, ističe Fazlagić.

  • Kako je završena utakmica protiv Brazila?

-Prosinečki je dao gol za pobjedu Jugoslavije protiv Brazila 2:1 u 92. minuti iz slobodnog udraca. Odlučio je utakmicu i odveo nas u polufinale, postigavši gol desnom nogom u desnu stranu golmana, kojeg je uhvatio u raskoraku prilikom šuta. Mislim da je ovo najvredniji gol u njegovoj karijeri. Bez ovog gola, vjerovatno ne bismo osvojili naslov svjetskog prvaka, niti bi Prosinečki bio najbolji mladi igrač na svijetu. Gol je puno značio za afirmaciju Prosinečkog, a on je kasnije postao prepoznatljiv kao odličan izvođač slobodnih udaraca.

  • Po čemu pamtite Prosinečkog iz igračkih dana i perioda kada ste mu bili trener u reprezentaciji Jugoslavije do 21 godine?

-Sjećam se Prosinečkog po najbržim rješenjima u igri, što ga je razlikovalo od svih veznih igrača. Imao je sjajan pregled igre i unaprijed je razmišljao o prijemu lopte dajući sebi povoljniji položaj u odnosu na protivničke igrače. U vrijeme kada sam mu bio trener, sjećam ga se kao društvenog i kolegijalnog čovjeka. Uvijek je bio raspoložen za treninge, te često konsultovao trenera za savjet kako bi unaprijedio igru. Bio je uvijek željan igre i sportskog nadmetanja.

  • Smatrate li da će Prosinečki biti uspješan na poziciji selektora BiH?

-On je bio uspješan u svakom trenerskom poslu koji je dosad radio. Jedan je od rijetkih trenera koji je tražio i želio sportske izazove i ostvarivao pozitivne pomake u odnosu na zatečeno stanje, gdje god je radio (kao pomoćnik selektora reprezentacije Hrvatske, selektor Azerbejdžana, te trener Crvene zvezde i Kayserispora). Vjerujem da će tako biti i u njegovom angažmanu sa selekcijom Bosne i Hercegovine. Poznati su mi njegovi ljudski kvaliteti koji su neupitni, a nogometna prošlost ga stavlja ispred ostalih koji su bili kandidati za selektora BiH. Njegovi dosadašnji nastupi u medijima puni su optimizma koji je baziran na vjeri u kvalitet igrača, uključujući i odgovoran pristup kao selektora.

  • Da li je teže vrhunskom igraču kao što je Prosinečki, da postane i vrhunski trener?

-Bilo je puno primjera da su izvanredni igrači ostvarili odlične rezultate kao treneri. Sjetimo se Italijana Carla Ancelottija, Nijemca Juppa Heynckesa, kao i Španca Pepa Guaardiole. Od naših nekadašnjih dobrih fudbalera koji su postali veoma uspješnji treneri, spomenuo bih Vahida Halilhodžića i Duška Bajevića. Međutim, ima i slučajeva da uspješni igrači ne budu tako dobri treneri.

  • Kako vidite šanse BiH da izbori prvi put plasman na Evropsko prvenstvo 2020?

-Mislim da kvalifikacije dolaze u nezgodno vrijeme za Bosnu i Hercegovinu, gdje je u reprezentaciji otpočela smjena igrača. Oprostili su se već Spahić, Ibišević, Lulić, Mujdža. Bešić često ima problema sa povredama. Postojeća selekcija je već dovoljno stara, a priliv novih igrača nije ni blizu odlascima kvalitetnih iz tima. Tim koji je Safet Sušić odveo na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazil doživio je promjene odlaskom jednog broja igrača i postoji bojazan da li će novi selektor u kratkom vremenskom roku naći adekvatne zamjene kako bi formirao što bolji tim. Optimizam Prosinečkog od samog početka ukazuje na njegov odgovoran rad kao trenera kako bi od igrača izvukao maksimum u narednom periodu.

Olakšavajuća okolnost za BiH u ovim kvalifikacijama je i to što će na EP-u nastupiti 24 reprezentacije, skoro polovina članica UEFA. Sistem kvalifikacija, kao i novo takmičenje – Liga nacija, pružiće mogućnost selektoru da formira odgovarajuću ekipu i unaprijedi njenu igru.

  • Da li će dobri rezulati mlade reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EP 2019. pomoći Prosinečkom u radu sa A timom i mislite li da će bh. selekcija igrati ofanzivno?

-Prosinečki je istakao opredjeljenje da će aktivno pratiti domaću Premijer ligu, kao i nastupe mlade reprezentacije BiH, sa ciljem formiranja što jačeg A tima. To me posebno raduje jer bi se trebao podići interes za bh. ligu. Podizanjem kvaliteta u takmičenju Premijer lige otvara se šansa što većem broju mladih darovitih igrača da konkurišu za A selekciju. Najbolji primjer je vezni igrač Haris Duljević, nekadašnji član Sarajeva, koji je pokazao reprezentativni kvalitet igrama u Premijer ligi BiH, ali je tek pravu šansu da zaigra u državnom timu dobio po odlasku u Dynamo iz Dresdena. Možda bi trebalo obratiti veću pažnju i na stopera Adnana Kovačevića, takođe bivšeg igrača Sarajeva, koji trenutno igra u poljskom timu Korona Kielce. Vjerujem da će Prosinečki imati veliku pomoć u dobrom i stručnom selektoru mlade reprezentacije BiH Vinku Marinoviću u iznalaženju novih darovitih igrača za A tim.

Iz ranijih poslova koje je obavljao kao trener i selektor, pristup Prosinečkog je bio ofanzivan i napadački. Nadati se da će ovakav pristup primijeniti i u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, koristeći igrački kadar koji mu bude na raspolaganju.

Izvor: Al Jazeera