Mirovni pregovori za prekid sukoba u Libiji

Vlada u Tobruku na istoku Libije objavila je da će obustaviti zračne udare na položaje grupa odanih vladi u Tripoliju.

Time se daje prilika mirovnim pregovorima koji se u glavnom gradu Maroka Rabatu vode pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Delegacije su stigle na pregovore, ali suprotstavljene strane još nisu spremne sjesti za pregovarački sto, kako bi se obustavili sukobi.

Pregovori se održavaju pod pokroviteljstvom izaslanika UN-a Bernandina Leona. Susreo se s delegacijom vlade iz Tripolija, kojoj je legitimitet dao Ustavni sud Libije.

Aaleh al-Makhzoum, član delegacije iz Tripolija, kazao je: “Došli smo ovdje zbog problema u Libiji. Postoje neke strane kojima odgovara haos i nastavak sukoba. Želimo da ovi pregovori uspiju.”

Visoki izaslanik UN-a je zatim u drugoj prostoriji razgovarao sa delegacijom Vlade u Tobruku, koju priznaje međunarodna zajednica.

Libija ima dvije vlade i dvije vojske, koji se međusobno bore.

‘Gradnja povjerenja’

“To što smo ovdje dokaz je da gradimo povjerenje, što nije bio slučaj u prošlosti. Sve strane žele riješiti problem, prekinuti borbe, formirati vladu nacionalnog jedinstva i imenovati novog premijera”, poručio je Moussa al-Kouni, član delegacije iz Tobruka.

Ranije su obje strane insistirale da je svaka od njih jedina legitimna vlast u Libiji.

“Za sada vam mogu reći da je osjećaj, ako ne i optimizam – da je moguće napraviti dobar posao. To je veoma važno, jer posljednjih mjeseci to nije bio slučaj”, ocijenio je UN-ov izaslanik Bernandino Leon.

Proteklih godina nasilje u Libiji je odnijelo stotine hiljada života, a mnoge je natjeralo da napuste zemlju u potrazi za sigurnijim mjestom.

Nasilje je išlo naruku pojedinim grupama koje su iskazale vjernost grupi Islamska država Irak i Levant, što je dodatno zabrinulo Libijce i zaprijetilo destabilizaciji cijele regije.

Međunarodna zajednica jasno je poručila da neće podržati vojno rješenje krize u Libiji.

Zato je na vladama u Tripoliju i Tobruku da premoste razlike i dogovore načine koji će dovesti do obustave građanskog rata u Libiji.

Izvor: Al Jazeera