Mirovni pregovori za Jemen počet će u četvrtak u Švedskoj

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat (EPA)

Mirovni pregovori za okončanje rata u Jemenu počet će u četvrtak u Štokholmu, glavnom gradu Švedske.

Pregovori će se voditi pod okriljem Ujedinjenih naroda, a za pregovarački stol sjest će delegacije međunarodno priznate Vlade Jemena i pobunjeničkog pokreta Husi.

“Postignut je dogovor da u četvrtak počnu konsultacije, osim ako se u međuvremenu ne dogodi nešto što bi poremetilo planove”, kazao je za Anadoliju jedan od lidera pokreta Husi Hamid Asem.

Azem je neposredno pred let iz Sanae u Škotholm izrazio nadu da će pregovori biti vođeni uz uzajamno poštivanje i razumijevanje i da će Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države pristati na okončanje rata.

Duboka politička i sigurnosna kriza

Izvor Anadolije javio je da je delegacija jemenskih pobunjenika u Štokholm otputovala avionom Kuweit Airlinesa, u kojem je bio i specijalni izaslanik UN-a za Jemen Martin Griffith.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Pobunjenici iz pokreta Husi kontroliraju glavni grad Sanau i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine, kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Izvor: Agencije