Miroslav Tuđman: Hrvatska nije proizvodila zlo

Tuđman je pozvao međunarodnu zajednicu da štiti prava Hrvata u BiH (Al Jazeera)

Hrvatska nije proizvodila zlo, već Armija Bosne i Hercegovine, izjavio je Miroslav Tuđman, zastupnik Hrvatske demokratske zajednice i sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kojeg je Haški tribunal danas označio kao vođu udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja na prostoru takozvane Herceg-Bosne u BiH.

“Hrvatska nije proizvodila zlo, već se borila sa zlom”, rekao je Miroslav Tuđman poslije izricanja presude u slučaju Prlić i ostali.

Presuda izrečene osuđenoj šestorki u tom slučaju ga, kaže, užasavaju, prenosi Tanjug.

“Armija BiH je pokušala protjerati preko 150.000 Hrvata iz centralne Bosne, a proglašavaju se krivim osobe koje su se od toga branile. Haški sud je ovakvim neuravnoteženim pristupom, nepoznavanjem činjenica, pokazao da nije u stanju sagledati situaciju i procijeniti što se zbivalo, a još je manje bio sposoban da pronađe pravu mjeru u određivanju kazni”, rekao je Tuđman.

‘Reduciranje prava’

Tuđman tvrdi da su “zločini Armije BiH bili sedam puta veći”.  On smatra i da će ovakva presuda “Bošnjacima omogućiti da svim silama reduciraju pravo Hrvata kao konstitutivnog naroda” u Bosni i Hercegovini.

Zalaže se, kaže, za preduzimanje važnih koraka kako bi se Hrvatima u BiH omogućila njihova prava.

“Krajnje je vrijeme da se na nivou Europske unije i NATO-a poduzmu mjere da bi sva tri naroda u BiH bila ravnopravna”, kazao je on.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je u srijedu prekinuti svoj boravak na Islandu i vratiti se u Hrvatsku, doznaje se od izvora iz Ureda predsjednice, prenosi Fena.

Grabar-Kitarović vraća se u Hrvatsku nakon što je Žalbeno vijeće ICTY-ja u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata.

‘Potpuna nepravda’

Hrvatska predsjednica odbila je dati izjavu hrvatskim novinarima na Islandu, rekavši da će izjavu dati po dolasku u Hrvatsku. Također je kazala da se u međuvremenu čula s premijerom Andrejem Plenkovićem, doznaje se iz Ureda predsjednice.

Predsjednik vlade Hrvatske Andrej Plenković tokom popodneva će se obratiti javnosti u vezi s današnjim događanjima u haškoj sudnici, rečeno je novinarima u Banskim dvorima.

Presudu Prliću i ostalim hrvatski general Pavao Miljavac je nazvao “potpunom nepravdom”.

“To je potpuna nepravda, jer nitko nije uzeo u obzir da su u tih 4-5 mjeseci bile najžešće operacije Armije BiH. Niko ne spominje mudžahedine koji su činili strašne zločine. Računali smo na pravdu, ali pokazalo se da je Haški sud politički sud, ali ne znam koja je poruka”, rekao je Miljavac za Hrvatsku radio-televiziju, prenosi Tanjug.

“To neće pomoći Hrvatima u BiH i sigurno će te napetosti samo produbiti”, rekao je Miljavac.

“Hrvatska država je ostavila te ljude same, oni se nisu borili samo za svoju državu nego za BiH i Hrvatsku. Žalosno je da ih nitko nije obišao kao hrvatske generale i branitelje do ministra Šprlje. Toliko o hrvatskoj politici i diplomaciji koju može biti sramota”, izjavio je saborski zastupnik Miro Bulj za HRT, komentirajući presudu.

Reiner: Presuda neistinita i nepravedna

Bulj je rekao da je general Praljak, jedan od osuđenih, branio hrvatski narod i Hrvatsku i BiH.

“Da nije bilo hrvatskog vojnika imali bi još jednu Srebrenicu, a to je bihaćka enklava”, tvrdi Bulj.

“Ovo je zaista teško što se događa Hrvatima u BiH gdje se optužuje i Hrvatska država za zločinački poduhvat. Ja nikad ne mogu prihvatiti kao čovjek koji je bio u BiH da su hrvatski vojnik i hrvatska država učestvovali u zločinačkom poduhvatu, osim u borbi protiv velikosrpske agresije koja je uzrokovana direktno iz Srbije”, rekao je Miro Bulj.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner neshvatljivom je, historijskom neistinitom i nepravednom ocijenio presudu generalu Slobodanu Praljku koji je, nakon što mu je žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivši Jugoslaviju u Haagu potvrdilo prvostepenu kaznu od 20 godina zatvora, progutao sadržaj bočice kazavši da je “popio otrov”.

Komentirajući pravomoćnu presudu Haškog suda u predmetu Prlić i ostali, čelnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Herceg-Bosne Miljenko Lugonja kazao je kako se radi o lakrdiji.

Potvrđena presuda

“Bivše države dale su suglasnost da se taj sud napravi i evo do čega smo došli. Umjesto da to bude sud pomirenja i daljnjeg napretka među narodima bivše Jugoslavije, on se na kraju svoga rada pokazao da je praktički imao funkciju dobro zaraditi novac i nastaviti sa zavađanjem naroda”, ustvrdio je Lugonja.

Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je prvostepenu presudu Jadranku Prliću, Bruni Stojiću te Slobodanu Praljku, koji je odmah po izricanju kazne rekao kako odbacuje presudu, izvadio iz džepa bočicu i popio iz nje tekućinu za koju je rekao da se radi o otrovu. Nakon toga izricanje presude je prekinuto.

“Znajući da je Slobodan pošten i moralan čovjek, i vjernik, smatram da on nije mogao izdržati taj psihološki pritisak. Nije mogao izdržati da ga netko sudi za nešto što nije uradio i da mu presudu izriču ‘kvazi-suci’, suci koji su se danas pokazali kakvi su”, dodao je Lugonja.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u srijedu je, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH, te da je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman bio dio UZP-a.

Haški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u maju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Žalbeno vijeće utvrdilo je da je prvostepenom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u “Herceg Bosni”, što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije.

Izvor: Agencije