Miroslav Mišković na sudu negirao krivnju

Vlasnik “Delta holdinga” Miroslav Mišković negirao je, na početku suđenja na Specijalnom sudu u Beogradu, optužbe da je sa suradnicima oštetio cestarska poduzeća za više milijuna eura, ističući da ne razumije za što je odgovoran.

“Nisam kriv i ne osećam se krivim. Nisam razumeo optužnicu. Razumeo sam samo deo o ličnim podacima, kvantitativnim pokazateljima i datume, ali nijednu rečenicu optužnice – nisam”, rekao je Mišković u kratkom izjašnjenju o krivnji.

Prema njegovim riječima, “sebe ne može da prepozna” ni u jednom dijelu optužnice i ne razumije zašto je optužen.

“Ovo je posao za primer kako treba da se radi u Srbiji, ali ja ne razumem ekonomske kategorije iz optužnice”, rekao je Mišković.

Krivnju su, također, odbacili i Ðurašković, Marko Mišković, kao i ostali optuženi.

Potom je suđenje prekinuto, a u sutrašnjem nastavku Mišković će izložiti svoju obranu za što će mu, po riječima odvjetnika Zdenka Tomanovića, trebati i do četiri sata.

Optužnica na 122 stranice

Optužnica ispisana na 122 stranice tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz cestarskih poduzeća i utajom poreza oštetili ta poduzeća za 16,95 milijardi dinara, što je blizu 150 milijuna eura, a državni budžet za 472 milijuna dinara, odnosno 4,2 milijuna eura.

Miroslavu i Marku Miškoviću te Milu Ðuraškoviću na teret se stavljaju kaznena djela zlouporabe položaja odgovorne osobe i utaja poreza, a za oba djela zakonom je zapriječena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvaća i Ristu Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Rašu i Predraga Filipovića, koji se terete za pomaganje u izvršenju krivičnog djela zloupotrebe položaja odgovorne osobe, dok su Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi za krivično djelo utaje poreza.

Svi negirali optužnice

Svi optuženi su na saslušanju u istrazi negirali počinjenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, ali Tužilaštvo smatra kako su njihove odbrane usmjerene na izbjegavanje odgovornosti, te navodi kako su opovrgnute iskazima ispitanih svjedoka, pisanom dokumentacijom, kao i nalazom i mišljenjem sudskog vještaka ekonomsko-finansijske struke.

Vlasnik Delta Holdinga pušten je 23. srpnja iz pritvora, koji mu je zamijenjen jamčevinom od 12 milijuna eura u dinarskoj protuvrijednosti, a koje je uplatila njegova kompanija kako bi se branio sa slobode.

Privremeno mu je oduzet pasoš i određena mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za Grad Beograd – Policijskoj stanici Savski venac svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Ista mjera predviđena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. listopada ukinut kućni pritvor u zamjenu za jamčevinu hipotekom na lokal u vrijednosti 3,3 milijuna eura.

U kućnom pritvoru ostao je Đurašković, dok se ostali optuženi brane sa slobode.

Suđenje je javno, a u sudnici se nalazi i veliki broj stranih promatrača.

Izvor: Al Jazeera i agencije