Miroslav Blažević o Dinamu u Ligi prvaka: Ovo je Mamićeva zasluga

Dinamo u Ligi prvaka igra sedmi put, a prvi protivnik bit će mu jedini debitant u takmičenju, italijanska Atalanta (Reuters)

Intoniranje himne Lige prvaka na stadionima u Milanu i Lyonu, gdje će u utorak navečer početi prve dvije utakmice 1. kola, označit će početak još jedne sezone u elitnom evropskom fudbalskom takmičenju.

Aktuelni evropski prvak Liverpool, uvijek prisutni Real Madrid, Barcelona, Bayern i Juventus, bogati pretendenti čiji novac još nije uspio otključati vrata fudbalskog raja – Manchester City i Paris St. German – to bi, kako će konstatovati i stručnjaci i nestručnjaci, trebali, ponovo, biti najjači kandidati za naslov evropskog prvaka.

I ne samo za to, već i za ogroman novac iz sve bogatijeg nagradnog fonda Evropske fudbalske asocijacije. UEFA će ove godine sudionicima najjačeg klupskog takmičenja na kontinentu podijeliti čak dvije milijarde eura, dok će sama zaraditi preko tri milijarde, a za svaku pobjedu u grupi ekipe će dobijati po 2,7 miliona eura.

To će posebno obradovati ekipe iz našeg regiona, koji će u novom izdanju biti predstavljen sa dva kluba – prvacima Hrvatske i Srbije, Dinamom i Crvenom zvezdom. Oba ova kluba, člana takozvane velike četvorke fudbala u bivšoj Jugoslaviji, do grupne faze su se probila kroz kvalifikacije, ali pred njima je jako težak zadatak u nastojanju da po prvi put prođu u nokaut-fazu.

Dinamovih 27 poraza u šest sezona

Dinamo je u grupi dobio Manchester City, Šahtar i Atalantu, dok Zvezdu čekaju Bayern, Tottenham i Olympiacos.

Zagrebački klub u Ligi prvaka igra sedmi put, a prvi protivnik bit će mu jedini debitant u takmičenju, italijanska Atalanta.

Historijski duel iz 1991. godine

Duel Zvezde i Bayerna koji se najviše pamti dogodio se u sezoni 1990./91. Tada je Zvezda u Minhenu poslije preokreta pobijedila 2:1 golovima Darka Pančeva i Dejana Savićevića, a u revanšu u Beogradu, zahvaljujući autogolu Klausa Augenthalera iz samog finiša, izborila 2:2 i prolaz dalje.

Te sezone, Zvezda je u čuvenom finalu u Bariju osvojila titulu prvaka Evrope.

Jedini dosadašnji duel Dinama i Atalante završio je neslavno po „modre“, eliminacijom iz Kupa UEFA 1990./91., kada su Zagrepčani imali generaciju u kojoj je bio i Zvonimir Boban.

Dinamo susret čeka sa serijom od osam utakmica bez poraza u evropskim kupovima (6 pobjeda i 2 remija), ali i 11 poraza u Ligi prvaka.

Može li Dinamo, nakon šest bezuspješnih pokušaja sa čak 27 poraza, u poređenju sa svega četiri pobjede, ovaj put proći u narednu rundu? Legendarni trener Miroslav Blažević, koji je dobar dio karijere proveo na Maksimiru, tvrdi da može, iako, osim Atalante, naspram sebe ima snažni Manchester City i ukrajinski Šahtar.

„Dinamo je napravio veliki iskorak i zaslužio je biti tu gdje jeste, u evropskoj eliti. Godine rada su se isplatile i svima onima koji pričaju da se klub preporodio kada ga je napustio Zdravko Mamić, mogu poručiti da se sve ovo dešava upravo zahvaljujući njemu i njegovom angažmanu“, kaže Blažević za Al Jazeeru, te nastavlja:

„Dinamov put u ovoj sezoni mnogo će zavisiti od ishoda prvog susreta. Ako prođe kako treba, a Dinamo pobijedi, mislim da ga čeka jedna lijepa evropska avantura“, rekao je Blažević za Al Jazeeru.

Dinamo je u ovoj sezoni, i prije nego što se oglasi pištaljka za početak grupne faze, zaradio oko 25 miliona eura, a svaka nova utakmica donijet će mu još, od ulaznica, pa do svote novca od učinka na terenu.

‘Vatreno krštenje’ u Minhenu

Slična je stvar i sa Zvezdom, koju na početku čeka „vatreno krštenje“, susret sa Bayernom u Minhenu.

Bit će to šesti duel dva tima, a prvi od grupne faze Kupa UEFA-e u sezoni 2007./.08., kada je Bayern nakon dva preokreta, u Beogradu pobijedio 3:2. Jedan od strijelaca za Zvezdu tada je bio Nenad Milijaš, koji je sada u stručnom štabu tima.

Crvena zvezda je prošle sezone u Beogradu zabilježila pobjedu nad Liverpoolom od 2:0

Novu utakmicu protiv Bayerna ekipa Vladana Milojevića čeka sa statistikom od samo tri pobjede u posljednjih 16 utakmica. Srbijanski prvak nije pobijedio niti jednom na posljednjih osam  gostovanja.

Remi od gotovo milion eura

Prema nagradnom fondu UEFA-e, svaka pobjeda u grupnoj fazi ekipi će donijeti 2,7 miliona, a čak je i remi vrijedan, za balkanske uslove, velikih 900.000 eura.

Za plasman u osminu finala ekipe će inkasirati po 9,5, u četvrtfinale 10,5, polufinale 12, a finale 15 miliona eura. Trijumf u finalu vrijedit će 19 miliona eura, uz dodatna 3,5 miliona za nastup u Superkupu, te milion za samu pobjedu. Ove sume odnose se samo na učinak na terenu. 

Primjera radi, Dinamo samo za plasman u natjecanje po grupama zaradio 15,25 miliona eura. Još oko osam miliona dobit će na temelju klupskog koeficijenta stečenog u posljednjih 10 godina, a dodatna dva miliona eura dobit će iz UEFA-inog marketinškog fonda.

 

Zvezdi će ovo biti drugi uzastopni nastup u grupnoj fazi Lige prvaka. U prošloj, to grupe se probila iz prvog kruga kvalifikacija, ali je, uprkos pobjedi nad budućim evropskim prvakom Liverpoolom od 2:0, završila na posljednjem mjestu.

Može li Zvezda u ovoj sezoni više, upitali smo Refika Šabanadžovića, člana šampionske generacije beogradskog kluba?

„I prošle sezone Zvezda je igrala dobro. Pobijedili su Liverpool, a u još nekoliko ostalih susreta pružili dobru igru. Sada su otišli korak dalje i doveli nove, za naše uslove skupe igrače, tako da su se popeli na još viši nivo. Ništa nije nemoguće, tako su pokazale i protekle sezone, ali mislim da i Dinamu i Zvezdi uspjeh treba biti osvajanje trećeg mjesta u njihovim grupama, kako bi i u proljeće mogli nastaviti s evropskim nastupima“, kaže Šabanadžović, koji tvrdi da su obje ekipe već ispunile očekivanja:

„Nije mala stvar za ekipe s Balkana ući u grupnu fazu Lige prvaka. Čekaju ih spektakularne utakmice, pune tribine i velika zarada, tako da mislim da su, bez obzira na to šta se desi, napravile mnogo“.

Raspored 1. kola

Utorak:

Grupa E: Napoli – Liverpool (21), Salzburg – Genk (21).

Grupa F: Inter – Slavia (18:55), Borussia Dortmund – Barcelona (21).

Grupa G: Lyon – Zenit (18:55), Benfica – Leipzig (21).

Grupa H: Chelsea – Valencija (21), Ajax – Lille (21).

Srijeda:

Grupa A: Club Brugge – Galatasaray (18:55), Paris St. Germain – Real Madrid (21).

Grupa B: Olympiacos – Tottenham (18:55), Bayern – Crvena zvezda (21).

Grupa C: Dinamo Zagreb – Atalanta (21), Šahtar – Manchester City (21)

Grupa D: Bayer Leverkusen – Lokomotiv (21), Atletico – Juventus (21).

Izvor: Al Jazeera i agencije