Mirko Šarović novi predsjednik SDS-a

Mirko Šarović je član Srpske demokratske stranke od 1990. godine (Anadolija)

Aktualni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović izabran je za predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS).

Usvojene su i izmjene stranačkog statuta na osnovu kojih će predsjednik imati veće ovlasti, a stranka biti drugačije organizirana.

Šarović je na izbornoj stranačkoj skupštini, održanoj u Banjoj Luci, dobio 205 glasova, dok je njegov protukandidat Milan Miličević, aktualni predsjednik Glavnog odbora SDS-a, dobio 181 glas.

Novoizabrani stranački predsjednik SDS-a je, nakon izbora, izjavio da je “danas pobijedio SDS”, kojem želi da “donese prijeko potrebne promjene, kojom bi se ojačala stranka”.

“Bila je to demokratska utakmica”, rekao je Šarović novinarima i najavio da će biti predsjednik svih članova, budući da je “ovo tijesna pobjeda”.

‘Predstoje mjeseci konsolidacije’

SDS-u, kaže, “predstoje mjeseci konsolidacije kako bi se, prvenstveno, spremili za lokalne izbore”.

“Predstoji nam jedno unutrašnje sređivanje, jer postoje strukture koje nisu popunjene, kao i rješavanje nekih neuralgičnih tačaka”, poručio je Šarović istaknuvši želju da SDS postane “ključna politička opcija u [bh. entitetu] Republici Srpskoj”.

Šarović je sedmi po redu predsjednik SDS-a.

Do sada su na čelu stranke bili Radovan Karadžić, Aleksa Buha, Dragan Kalinić, Dragan Čavić, Mladen Bosić i Vukota Govedarica.

Mirko Šarović je član Srpske demokratske stranke od osnivanja, 1990. godine.

Izvor: Agencije