Miris domaće kuhinje

Možda imaju pune ruke posla, ali za Milicu i Milivoja to je posao iz snova. Prije samo godinu dana, odlučili su da poslije višegodišnje plovidbe u korporativnim, zaplove nekim drugim vodama.

„Suprug i ja smo se nekako u istom trenutku našli na nekim životnim prekretnicama i prekretnicama karijere tako da smo oboje bili dovoljno hrabri da uđemo u neki svoj, neki sopstveni posao, da postanemo, kako naši prijatelji kažu, oslobođeni robovi“, kaže Milica Ćalija.

Oličena u porodičnoj izradi zobenih kolača, sloboda u slučaju porodice Ćalija ima sladak ukus, javlja reporterka Al Jazeera Anne Marie Ćurčić.

Kvalitet na prvom mjestu

Ako je suditi po iskustvu Milice i Milivoja, put do potrošača ne mora da bude ni komplikovan ni dugačak. Jer, ono što je presudno u cijeloj toj priči jeste – kvalitet proizvoda koji se nudi.

„Oni koji se ozbiljno bave svojim poslom i potpuno su posvećeni kvalitetu i odnosu cene i kvaliteta, nemaju razloga da se brinu kada ta nazovi konkurencija stigne“, kaže Milivoje Ćalija.

U eri globalizacije, konkurencija stiže sa svih strana. Toga su itekako svjesni u kompaniji Foodland iz Beograda čiji je brend Bakina tajna, inače uspješno plasiran na tržištima 25 zemalja, nedavno u Sydneyu osvojio prestižnu Worldstar nagradu za najbolju ambalažu na svijetu u kategoriji hrane.

„Naši potrošači prate nešto što jesu savremeni trendovi u inostranstvu i ti proizvodi se sada nalaze na našim policama i bez stalnog inoviranja, mi nećemo biti konkurentni“, kaže Nataša Bojanić iz Foodlanda.

A da borba proizvođača za mjesto pod suncem i na domaćem tržištu nije laka, svedoči i činjenica da se u Srbiji već punih deset godina provodi kampanja Kupujmo domaće.

No, niko ne može utoliti glad potrošača za kvalitetom proizvoda.

„Ne može meni niko ništa prodati koliko god da ja znam da je srpsko samo što ja znam da je srpsko. Može mi ga prodati zato što je kvalitetno i zato što mi cena kao kupcu odgovara“, kaže Mihailo Vesović, potpredsjednik Privredne komore Srbije.

Upravo te formule čvrsto se drže Milica i Milivoje Ćalija. Jer, kako kažu, jedino dobrim odnosom kvaliteta, cijene ali i ambalaže mogu ostvariti ono što im je cilj – da brend zobenih kolača iznikao iz njihove kuhinje bude poznat ne samo na domaćem, već i na mnogo širem tržištu.

Izvor: Al Jazeera