Minobacačka vatra na predgrađe Tripolija, borbe se nastavljaju

Haftar i njegove pristalice tvrde da pokušavaju osloboditi prijestonicu od milicija, koje optužuju za destabiliziranje Libije (EPA)

Minobacačke granate su pale na predgrađe Tripolija u četvrtak i gotovo pogodile bolnicu i povećali patnju ljudi nakon dvosedmičnih napada istočnih snaga na glavni grad Libije, koji drži međunarodno priznata Vlada.

Granatiranje je uslijedilo samo dan nakon što je sedam osoba poginulo u raketnom napadu na gusto naseljenu četvrt u Tripoliju, koji istočne libijske snage pod zapovjedništvom penzioniranog generala Khalife Haftara pokušavaju osvojiti, produbljujući haos koji je pogodio zemlju bogatu naftom još 2011. godine.

Libijska nacionalna vojska – LNA, s uporištem u Bengaziju, zapela je u južnim predgrađima Tripolija.

U Al-Suaniju, jugozapadnom predgrađu, novinari Reutersa vidjeli su kako su dva minobacačka projektila gotovo pogodila bolnicu.

Apel Ujedinjenim narodima

U borbama je do sada poginulo 205 osoba, uključujući 18 civila, a ranjenih je više od 900, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija – WHO.

Mještani krive Haftarove snage zbog granatiranja.

Tvrde da su granate ispaljene iz smjera njihova položaja, južnog dijela grada.

“Govorimo Ujedinjenim narodima i Vijeću sigurnosti: ‘Slušajte… Slušajte granatiranje… Granate će nas pogoditi… Molim vas, pronađite rješenje za nas”, rekao je raseljeni mještanin Youseef Salem.

LNA je demantirala granatiranje stambenih područja.

Vlada u Tripoliju izdala je naloge za hapšenje Haftara i drugih vodećih istočnih dužnosnika, optužujući ih za granatiranje u srijedu.

Istočni dužnosnici već su izdali potjernicu za premijerom Fayezom al-Serrajem i drugim zapadnim dužnosnicima, jer nema naznaka političkog rješenja, a ni prekida vatre. 

Narušavanje naftnih tokova

Inostrane sile su zabrinute, ali ne mogu zauzeti jedinstveni stav oko najnovijeg rasplamsavanja ciklusa anarhije i ratovanja, koji je zahvatio Libiju od rušenja i ubistva Muammara Gaddafija 2011. godine.

astavak sukoba mogao bi dovesti do narušavanja naftnih tokova, poticanja ilegalnih migracija preko Sredozemnog mora u Evropu i davanja prilike borcima grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL da iskoriste haos.

Haftar ima podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, koji ga smatraju “predvodnikom stabilnosti”.

Izvor: Agencije