Oglasi

Ministrica sigurnosti odlazi na Trumpov zahtjev

KIrstjen Nielsen je bila na mjestu čelne osobe za domovinsku sigurnost SAD-a od kraja 2017. godine.
Kirstjen Nielsen je nadgledala realizaciju planova kao što su izgradnja zida na granici s MeksikomEPA

Američka ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen odlazi sa dužnosti, a zamijenit će je Kevin McAleenan, trenutni povjerenik za carine i graničnu zaštitu SAD-a, objavio je američki predsjednik Donald Trump.

On je na Twitteru napisao da će "ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen napustiti svoj položaj" te joj se "zahvaljuje na službi".

Visoki izvor iz administracije potvrdio je da je Nielsen dala ostavku na Trumpov zahtjev, prenosi Reuters.

'Provodila sporne politike'

Trumpova administracija provodi obnovu odjela odgovornog za imigracijsku politiku, a Nielsen je bila na mjestu čelne osobe za domovinsku sigurnost od prosinca 2017. godine.

Njezin je odjel odgovoran za provedbu nekih od najspornijih Trumpovih politika, kojima pokušava smanjiti broj Meksikanaca i stanovnika država Srednje Amerike koji ulaze u SAD bez odgovarajuće dokumentacije.

Često podvrgavana oštrim ispitivanjima demokrata u Kongresu, Nielsen je nadgledala provedbu Trumpovih planova, kao što su izgradnja zida na granici s Meksikom i odvajanje djece migranata od njihovih obitelji.

Demokrate: Mandat joj bio katastrofa

Predsjednik demokratskog Odbora za domovinsku sigurnost Zastupničkog doma Bennie Thompson izjavio je kako je mandat Nielsen na čelu Ministarstva za domovinsku sigurnost "od početka bio katastrofa".

"No, ona ne bi trebala poslužiti kao žrtveni jarac za užasnu i okrutnu Trumpovu politiku", poručio je on.

Napominjući da domovinska sigurnost sada nema ni ministra niti zamjenika, pozvao je vladu da u dobroj vjeri radi s Kongresom kako bi zemlja bila sigurna.

Trump ustrajava u tvrdnji da prelazak imigranata preko južne američke granice ugrožava nacionalnu sigurnost, pa ga treba hitno spriječiti, podsjeća Reuters.

Nedavno je zaprijetio da će zatvoriti granicu ili njezine dijelove ako Kongres ne promijeni zakone koji omogućuju "imigracijske rupe".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.