Ministrica: ‘Međunarodni’ odgovor na američke sankcije Turskoj

Rushar Pekcan
Turska ekonomija je u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast od 7,5 posto (Anadolija)

Ministrica trgovine Turske Ruhsar Pekcan izjavila je u petak kako je njezina zemlja odgovorila na američke sankcije u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije te da će to nastaviti raditi i u budućnosti.

Ona je u Ankari prisustvovala potpisivanju protokola o korištenju sredstava između Vijeća turskih izvoznika i turskog Eximbanka.

Tom prilikom Pekcan je istaknula kako je ovim protokolom otvorena mogućnost da se, u slučaju potrebe, sredstva Vijeća turskih izvoznika posredstvom Eximbanka proslijede izvoznicima, odnosno tim sredstvima financira izvoz.

‘Izloženi smo spekulativnim napadima’

Naglasila je, također, kako je turska ekonomija u posljednje vrijeme izložena različitim spekulativnim napadima te kako se njima nastoji prikazati jedna vrsta pesimističkog scenarija u ekonomiji te zemlje, prenosi Anadolija.

Ministrica je rekla kako je Turska u regiji, ali i na globalnoj razini, najbrže rastuća ekonomija i jedna od najdinamičnijih zemalja.

Kako je kazala, turska ekonomija je u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast od 7,5 posto.

Naglasila je da se izvedba turske proizvodnje, izvoza i ekonomskog rasta nastavlja te da privremena “talasanja” i spekulativni napadi ne predstavljaju pravu sliku stanja u ekonomiji njezine zemlje.

“U najkraćem mogućem roku pokazatelji naše ekonomije će se ponovno vratiti na stabilnu razinu. Mi smo oduvijek bili zemlja koja podržava globalnu ekonomsku suradnju, no SAD, pokretanjem ekonomskih ratova, poduzima jednostrane korake koji to narušavaju”, kazala je Pekcan.

‘Otvoreni za dijalog i saradnju’

“Turska je na američke sankcije odgovorila u skladu s međunarodnim trgovinskim pravima i pravilima Svjetske trgovinske organizacije, to ćemo nastaviti i u budućnosti. Uvijek ćemo biti uz naše proizvođače i izvoznike na svim tržištima”, rekla je. Vjerujemo da će i naši prijatelji iz SAD-a vrlo brzo toga biti svjesni te poduzeti konstruktivne korake za globalnu ekonomiju. Mi smo, kao i uvijek, otvoreni za dijalog i suradnju”, dodala je Pekcan.

Sjedinjene Američke Države i Turska su si uzajamno nametnuli sankcije, nakon što je američki predsjednik Donald Trump pokušao uvjeriti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na oslobađanje pastora Andrewa Brunsona, koji odbija optužbe o uključenosti u pokušaj vojnog udara protiv Erdogana prije dvije godine.

Izvor: Agencije