Ministrica: Francuska neće na takmičenje najglupljih s Italijom

F
Naša namjera nije da se takmičimo ko je najgluplji, kaže Nathalie Loiseau (Reuters)

Francuska neće učestvovati u “takmičenju najglupljih” s italijanskim zvaničnicima, koji posljednjih sedmica nastavljaju kritike na račun predsjednika Emmanuela Macrona, izjavila je francuska ministrica za evropska pitanja Nathalie Loiseau.

“Naša namjera nije da se takmičimo ko je najgluplji”, rekla je ona poslije redovnog sastanka Vlade, ukazujući da Francuska neće krenuti u “verbalni rat” ili da uvede mjere odmazde Rimu, prenosi Beta.

“Kada su izjave pretjerane u tonu, a i po broju, onda postaju beznačajne”, ocijenila je Loiseau i dodala da za sada nisu planirane posjete francuskih zvaničnika u Italiju u sadašnjem kontekstu, navodeći da je važno sarađivati sa susjednom Italijom.

Značaj historijskog prijateljstva

Prema njenim riječima, ministarske posjete Italiji bit će organizirane kada se smiri atmosfera.

Italijanski premijer Giuseppe Conte pokušao je stišati situaciju, ističući značaj “historijskog prijateljstva” Italije i Francuske, distancirajući se od nedavnih žestokih kritika njegovih zamjenika Mattea Salvinija i Luigija di Maija na račun francuskih vlasti i predsjednika Macrona.

Di Maio i Salvini posljednjih dana iznosili su kritike na račun Macronove Vlade.

Salvini je izrazio nadu da će se francuski narod “moći osloboditi veoma lošeg predsjednika” na izborima za Evropski parlament predviđenim u maju.

‘Francuska osiromašuje Afriku’

Italijanska ambasadorica u Francuskoj pozvana je u francusko Ministarstvo vanjskih poslova zbog izjave Di Maija, koji je optužio Francusku “da osiromašuje Afriku” i zaoštrava migrantsku krizu.

Salvini i Di Maio su, također, otvoreno podržali građanski pokret “Žutih prsluka”, koji od 17. novembra organiziraju proteste širom Francuske.

“Da li takve izjave mogu doprinijeti boljitku italijanskog naroda? Ne vjerujem. Da li to mijenja političku situaciju u Francuskoj? Ne vjerujem ni u to”, dodala je francuska ministrica.

Izvor: Agencije