Ministri: Šešelj će biti vraćen sa hrvatske granice

Na pitanje šta ako ga ne puste u Hrvatsku, Vojislav Šešelj je odgovorio kako bi to imalo posljedice (EPA)

Nakon najava predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja da će otići u Zagreb i tražiti sastanak s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, nekoliko hrvatskih ministara je hrvatskim medijima poručilo kako ne može u Hrvatsku, jer je persona non grata i nije dobrodošao.

Ministar unutarnjih poslova u tehničkom mandatu Vlaho Orepić istaknuo je za RTL kako je “Šešelj nepoželjna osoba u Hrvatskoj” te da je “to rješenje na snazi”.

Konstatirao je i da Šešelj “priča gluposti”.

“On, jednostavno, ne može doći u Hrvatsku. Bit će vraćen s granice. Neka pokuša, pa će vidjeti”, rekao je Orepić.

Hrvatski premijer u tehničkom mandatu Tihomir Orešković poručio je kako je Šešelj persona non grata u toj državi i da po toj definiciji nije dobrodošao, jer će u protivnom biti uhapšen.

Najavio šetnju Zagrebom

Bivši ministar pravosuđa Hrvatske Orsat Miljenić smatra da bi hrvatske vlasti trebale provjeriti za što Šešelj nije bio optužen pred Haškim sudom, a za što Hrvatska posjeduje dokaze kako bi bila podignuta optužnica i lider radikala bio stavljen na međunarodnu potjernicu.

“Bilo bi prikladnije da završi u Remetincu, ili u nekom od hrvatskih zatvora. S obzirom na to da mu je izdana zabrana, onda on uopće ne može ni fizički ući u Hrvatsku”, rekao je Miljenić.

Prethodno je Šešelj najavio da će u narednih nekoliko dana doći u Zagreb, prošetati središtem grada i popiti kavu u Gradskoj kavani, obići knjižare, ali i podnijeti službeni zahtjev predsjednici Grabar-Kitarović da se sastanu.

“Podneću zvaničan zahtev i smatram da bi bilo veoma neozbiljno od Kolinde [Grabar-Kitarović] da izbegne taj susret. A i zašto bi ga izbegla?”, rekao je Šešelj RTL-u.

Na pitanje što ako ga ne puste u Hrvatsku, Šešelj je odgovorio kako bi to imalo posljedice, jer posjeduje diplomatsku putovnicu.

Hvalio se pasošem na Twitteru

Po njemu, ta bi se zabrana odrazila i na status hrvatskog veleposlanika u Srbiji, “što su pravila u diplomatiji”.

Prethodno se Šešelj pohvalio na društvenim mrežama da je dobio diplomatsku putovnicu i već tom prilikom najavio kako “uskoro dolazi u Zagreb”.

“Nadam se da mi kao uglednom srpskom diplomatu hrvatske vlasti neće praviti nikave smetnje”, objavio je Šešelj na svom Twitter profilu.

Na Twitteru se pojavila i navodna fotografija Šešeljeve putovnice, ali srbijansko Ministarstvo spoljnih poslova do sada nije potvrdilo je li vođi SRS-a doista izdana diplomatska putovnica.

Na objavljenoj fotografiji datum izdavanja putovnice je 22. kolovoza 2016. godine, s rokom važnosti do 22. kolovoza 2021. godine.

Navedena je dužnost “narodni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije”, a izdavatelj je “Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije”.

Pravo na diplomatski pasoš

Pravo na diplomatsku putovnicu, kako su objavili mediji u Beogradu, imaju predsjednici Republike, Narodne skupštine i Vlade, potpredsjednici Vlade, ministri, predsjednici Ustavnog suda i Vrhovnog suda Srbije, guverner Narodne banke Srbije, kao i načelnik Glavnog štaba Vojske Srbije.

Diplomatska putna isprava izdaje se i zaposlenicima u Ministarstvu spoljnih poslova, sukladno propisima tog ministarstva.

Radi obavljanja povjerene misije u inozemstvu i na obrazloženi prijedlog, kako se navodi, diplomatska putovnica može se izdati zastupniku u Skupštini Srbije, tužitelju za ratne zločine Srbije, predsjednicima skupština i izvršnih vijeća autonomnih pokrajina te šefovima civilne i vojne službe sigurnosti.

Diplomatske putovnice Srbije mogu, kako se dalje navodi, imati i veleposlanici dobre volje Srbije i veleposlanici dobre volje u međunarodnim humanitarnim, sportskim, kulturnim ili drugim organizacijama.

Izvor: Agencije