Ministri regije za jaču kontrolu hrane

Ministri poljoprivrede Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije saopćili su u utorak da je mlijeko u regiji jedno od najboljih u Evropi i da građani ne trebaju brinuti za njegov kvalitet.

Kako bi se izbjegle situacije sa povišenim nivoom aflatoksina u mlijeku, ministri su se dogovorili da nadležne institucije pojačaju kontrolu namirnica, ali i proces proizvodnje hrane.

Hrvatska je državama regije ponudila svoju referentnu laboratoriju za superanalize.

Ministri iz četiri države sastali su se u jednom od rezidencijalnih objekata bivše Jugoslavije u Beogradu kako bi raspravljali o problemima kontrole hrane i umrežavanju institucija, kako se situacija sa povišenim nivoom aflatoksina, zbog, kako tvrde, meteoroloških uslova, ne bi ponovila.

„Mi ćemo imati ogromnih problema u budućnosti i upravo zato dolazi do ove saradnja između ministara gde želimo da predupredimo stvari i preventivno delujemo i da utičemo na to da naši građani piju zdravo i kvalitetno mleko kako su ga pili i do sada“, rekao je ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević.

Kontrole i samokontrole

Ministri su zaključili da svaka država treba pojačati kontrolu stočne hrane, kao i način na koji se skladište proizvodi. Iako je bilo najava da bi mogao biti postignut dogovor oko otvaranja zajedničke laboratorije za ispitivanje kvaliteta hrane,  ministri su odlučili da svaka država koristi svoje kapacitete, dok je Hrvatska ponudila svoje institucije za pojedine superanalize.

„Svaka zemlja za sebe će raditi kontrole u svojim institucijama koje ima plus samokontrole.  Ukoliko je nešto što treba referentno provjeriti ili dodatno, tu je Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar. Tu je laboratorij koji će, u puno kraćem vremenu i jeftinije nego labratorij u koje smo inače slali,  kvalitetno napraviti taj posao“, izjavio je Tihomir Jakovina, hrvatski ministar poljoprivrede.

Problem sa povišenim aflatoksinom pojavio se u svim državama regije. Ministri tvrde da nema blokade uvoza ni iz jedne države, niti postoji mogućnost izbijanja tzv. „mljekarskog rata“.

„One tenzije koje su bile prije 20 dana su splasnule. U BiH ulaze i mlijeko i od onih objekata i proizvođača iz Hrvatske i Srbije koje su bile pod kontrolom ili pod sumnjom“, rekao je bh. ministar vanjske trgovine Mirko Šarović.

Čekanje rezultata

Jakovina je istakako kako „podržavajući neki senzacionalizam ili nešto što bi na neki način bilo zanimljivo za čuti, radimo veliku štetu našim proizvođačima“.

„Mislim i garantiram da je hrvatsko mlijeko, kao i većina mlijeka u regiji, jedno od najkvalitetnijih u Europi“, dodao je.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije u srijedu očekuje rezultate superanalize kada će se znati koliko je povišen nivo aflatoksina u mlijeku. Do tada će, kako je najavljeno, biti smijenjeni službenici koje je potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić označio kao odgovorne za propuste i izbijanje afere sa aflatoksinom.

„Trebalo je da određene službe urade neke stvari. Tvrdim da niko iz ministarstva nije preduzeo ništa što nije u skladu sa zakonom. Ovo je samo nečinjenje jer smo trebali mnogo ranije biti upozoreni na neke stvari“, istakao je Knežević.

Novinar Al Jazeere Marko Subotić, koji se javio iz Beograda, kazao je kako su ministri poljoprivrede najavili da će se sastajati jednom mjesečno i da je slijedeći zajednički susret u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera