Ministri opozicije u Makedoniji podnijeli ostavke

Ministri i zamjenici iz redova opozicije u prelaznoj vladi Makedonije su podnijeli ostavke. Traže da ih makedonski Parlament razriješi prije raspuštanja.

“Šef poslaničke grupe opozicionog SDSM-a tražio je od predsednika Sobranja da zakaže sednicu na kojoj će biti usvojene ove ostavke. Zakazana je sednica za 20.00 sati. Njihovo zadovoljstvo dolazi zbog ne sprovedenih reformi. Ovo vodi ka još dubljoj političkoj krizi“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

U ponoć bi na snagu trebala stupiti odluka o raspuštanju makedonskog Parlamenta, kako bi se prijevremeni parlamentarni izbori održali 5. juna.

U međuvremenu Državna izborna komisija provodi provjeru biračkog spiska.

Posao treba biti završen u idućih 11 dana.

Na terenu je potrebno provjeriti 100.440 spornih birača, što predstavlja 5,5 posto ukupnog broja upisanih te još blizu 100.000 glasača kroz administrativnu provjeru.

“Državna izborna komisija je spremna za dan-dva odgovoriti na sva preostala sporna pitanja. Nakon toga imat ćemo čist Birački spisak, na koji, kao državaa, možemo biti ponosni. Nakon konačnih rezultata terenskih provjera i kad dobijemo rezultate od policije, moći ćemo reći da je komisija spremna za izbore 5. juna, s pročišćenim biračkim spiskom“, kazala je Silvana Boneva, članica Komisije iz vladajućegVMRO-DPMNE-a.

Sporna revizija biračkog spiska

Ne uspije li Komisija završiti provjere do 17. aprila, bit će upitno održavanje izbora.

Revizija biračkog spiska je jedan od glavnih razloga za odgađanje izbora, koji su prvobitno trebali biti održani krajem ovog mjeseca.

“Svi ovdje prisutni znamo da naš zadatak koji smo postavili – a to je pročistiti Birački spisak – nije završen. U Izbornom zakonu piše da dan nakon raspisivanja izbora policija šalje Državnoj izbornoj komisiji Birački spisak, tako da mi prije toga možemo izbrisati tek blizu 4.000 birača za koje smo konstatirali da su preminuli”, kazala je Violeta Duma, članica Komisije iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

“Ne postoji mogućnost odgode raspuštanja Parlamenta. Jedino ako neka stranka do ponoći ne predloži neko novo rešenje i zato obezbedi većinu. U toku je rasprava u Sobranju, gdje se raspravlja o nekim drugim zakonima. Taktizira se što se tiče datuma održavanja izbora”, izvijestila je iz Skoplja Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Izvor: Al Jazeera