Oglasi

Ministri odbrane NATO-a usvojili svemirsku politiku

Cilj je koordiniranje napora u suprostavljanju izazovima u svemiru; Alijansa ne želi razviti vlastite svemirske kapacitete.
Svemir, SatelitFrancuska planira svoje satelite naoružati moćnim laserima i mitraljezimaEPA - Ilustracija

NATO je po prvi puta usvojio svoju svemirsku politiku, stvarajući tako okvir za suočavanje s prijetnjama ključnoj svemirskoj infrastrukturi, poput komunikacijskih i navigacijskih satelita, izjavio je u četvrtak glavni tajnik Alijanse Jens Stoltenberg.

"Danas je NATO poduzeo još jedan važan korak u našoj prilagodbi prihvaćanjem prve svemirske politike", napisao je on na Twitteru za vrijeme sastanka ministara obrane u Bruxellesu, kako prenosi Hina.

Politika ima za cilj koordiniranje napora članica NATO-a u suprostavljanju izazovima koji nastaju u svemiru, no savez ne želi razviti vlastite svemirske kapacitete.

'Ne želimo militarizirati svemir'

"Ne želimo militarizirati svemir", rekao je Stoltenberg u srijedu, na prvom danu dvodnevnih razgovora ministara.

NATO sve više ovisi o svemirskoj tehnologiji, a koristi ju u vojnoj komunikaciji, navigaciji i prikupljanju informacija.

Napadi na satelite u doba rata mogli bi biti korišteni kako bi paralizirali svakodnevne aktivnosti poput kartičnog plaćanja ili upravljanja prometom.

Kasnije ove godine NATO bi mogao dodati svemir na listu svojih operativnih područja, uz zemlju, more, zrak i kibernetičko područje, koje je dodano 2016. godine.

Izbjeći pogrešnu procjenu u Zaljevu

Time bi bilo omogućeno izdvajanje dodatnih resursa te bi napad u svemiru bio tretiran slično napadima u drugim područjima.

Očekivao se dolazak trenutnog obnašatelja dužnosti ministra obrane SAD-a Marka Espera na sjednicu u četvrtak, kako bi obavijestio kolege o napetostima između SAD-a i Irana.

"Moramo izbjeći eskalaciju, moramo izbjeći pogrešnu procjenu u Zaljevu", rekao je Stoltenberg u srijedu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.