DUI predložio nove ministre u Vladi Makedonije

DUI je ovlastio predsjednika stranke Alija Ahmetija da donese odluku o budućim koracima (EPA)

Ministri iz redova Demokratske unije za integraciju i službeno su izašli iz Vlade Makedonije, ali su parlamentu odmah predložili imena novih dužnosnika iz te stranke koja okuplja Albance.

Prošlog tjedna DUI je odlučio povući aktualne ministre, nakon što je u javnost procurio kompromitirajući snimak privatnog telefonskog razgovora dvoje visokih dužnosnika, od kojih je jedan dopremijer Musa Xaferi, a druga zastupnika Emira Mehmeti.

To je prouzročilo unutarstranačke reakcije te odluku predsjedništva da ministri podnesu ostavke.

Na današnjoj sjednici Sobranja očekuje se konstatiranje ostavki i izglasavanje novih ministara iz redova DUI-ja.

Ta stranka u Vladi ima dva zamjenika premijera, pet ministara, jednog ministra bez resora i četiri zamjenika ministra.

Prema parlamentarnom Poslovniku, predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski kontatirat će ostavke ministara i zamjenika ministara i one će biti usvojene bez rasprave.

Vlada u tehničkom mandatu

DUI je koalicijski partner VMRO-DPMNE osam godina i u tehničkoj Vladi, koja broji 26 članova.

Predsjedništvo DUI-ja ovlastilo je predsjednika stranke Alija Ahmetija da donese odluku o budućim koracima, ali se on do sada o tome nije izjašnjavao.

Ministar prosvjete u ostavci i glavni tajnik DUI-ja Abdilaqim Ademi izjavio je da povlačenje ministara ne znači napuštanje Vlade, već da je moguće imenovanje novih ljudi kao osvježenje.

Sobranje je već donijelo odluku o samoraspuštanju 7. travnja, kako bi 5. lipnja bili održani prijevremeni parlamentarni izbori.

Aktualna Vlada formirana je kao dio političkog sporazuma prošlog ljeta i trebalo je djelovati samo 100 dana prije izbora.

Mandat Vlade je već produljen, kada je datum održavanja izbora pomjeren s 24. travnja na 5. lipnja.

Izvor: Al Jazeera i agencije