Ministri G7: Siromašne osloboditi otplate duga i 2021.

Ranije je odlučeno da će biti obustavljena naplata dugova najsiromašnijih zemalja do kraja ove godine (EPA)

Ministri finansija Grupe sedam (G7) ocijenili su u ponedjeljak da su poboljšane ekonomske prilike u njihovim zemljama i dogovorili su se da nastave koordinirati odgovore na pandemiju korona virusa, izjavio je glasnogovornik američkog Ministarstva finansija.

Na telekonferenciji su ministri pozvali sve zvanične bilateralne kreditore da u potpunosti provedu zamrzavanje duga najsiromašnijim zemljama svijeta, koje je ranije dogovoreno na nivou Grupe 20 najrazvijenijih svjetskih ekonomija, prenosi Tanjuu, pozivajući se na Reuters.

Pored toga, ministri G7 su se složili da razmotre dodatne opcije za zemlje sa niskim prihodima, uključujući inicijativu da se oslobađanje od otplate duga produži na 2021. godinu, rekao je glasnogovornik Ministarstva finansija SAD-a.

Obustavljene službene naplate

Ministri finansija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), koju čine Njemačka, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija, obavezali su se da će obustaviti naplatu dugova najsiromašnijih zemalja barem do kraja ove godine.

“Obavezujemo se da ćemo provesti inicijativu za obustavljanje servisiranja dugova koju su odobrili G20 i Pariški klub [15. aprila]”, ranije su saopćili.

Bit će obustavljene službene naplate bilateralnog duga siromašnih zemalja, čime će one dobiti mogućnost da finansiraju svoje socijalne, zdravstvene i druge potrebe nastale zbog pandemije.

Izvor: Agencije