Oglasi

Ministri finansija G7 poručili SAD-u da izbjegne trgovinski rat

Ministri finansija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta poručili Donaldu Trumpu da je na njemu da izbjegne trgovinski rat.
Kanada i EU su se žalili WTO-u zbog Trumpovog povećanja carina od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminijaEPA - Arhiva

Američki predsjednik Donald Trump još ima vremena da izbjegne trgovinski rat oko carina najavljenih Kanadi, Evropskoj uniji i Meksiku, kazali su ministri finansija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 na susretu u kanadskom turističkom odredištu Whistleru.

Američkom ministru finansija Stevenu Mnuchinu jasno je rečeno da je sada na Sjedinjenim Državama da izglade stvari i izbjegnu trgovinski rat, rekli su diplomati nakon sastanka održanog uoči samita zemalja G7 iduće sedmice u Kanadi.

"Još imamo nekoliko dana da se poduzmu potrebni koraci kako bi izbjegli trgovinski rat između Evropske unije i SAD-a, i kako bi se izbjegao trgovinski rat između zemalja G7", kazao je novinarima francuski ministar finansija Bruno Le Maire.

"Loptica je u kampu SAD-a, na američkoj je administraciji da donese prave odluke i izgladi situaciju te ukloni poteškoće", dodao je francuski ministar.  

Protivmjere Kanade i EU

Kanada i EU su slučaj prijavile Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) izazvane carinama od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija koje je Trump objavio u četvrtak. Meksiko je također pogođen uvođenjem carina. 

Kanada je zaprijetila uvođenjem protivmjera Sjedinjenim Državama koje bi se odnosile na uvoz poljoprivrednih proizvoda, što bi moglo pogoditi ruralna područja SAD-a, gdje Trump ima mnogo pristaša.

EU je također saopćila da će blok primijeniti carinske protivmjere.

Ovakvo potpuno neslaganje neuobičajeno je za grupu G7, koja okuplja najjače svjetske ekonomije: SAD, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan i Britaniju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.