Ministri EU-a za jaču saradnju sa Zapadnim Balkanom

Potrebna je kontinuirana podrška zemljama zapadnog Balkana u uspostavljanju efikasnije migracijske politike (EPA)

Vijeće ministara unutrašnjih poslova Evropske unije pozvalo je u petak na jačanje saradnje s partnerima sa Zapadnog Balkana u području migracija i sigurnosti.

U zaključcima usvojenim na sastanku Vijeća EU-a ministri su naglasili potrebu kontinuirane evropske podrške zemljama zapadnog Balkana u uspostavljanju efikasnije migracijske politike i upravljanju granicama, poboljšanju sistema azila u regiji i saradnji na readmisiji, prenosi Tanjug.

Zemlje članice pozvane su da s partnerima na Zapadnom Balkanu rade na efikasnijoj borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma te da pomognu regiji u suprotstavljanju širenju dezinformacija i lažnih vijesti, kao i u odgovoru na moguće kibernetičke napade i hibridne prijetnje.

U zaključcima Vijeća ministara unutrašnjih poslova EU27 fokus je stavljen na jačanje operativne saradnje između Zapadnog Balkana i EU-a, posebno kad je riječ o razmjeni informacija i saradnje s agencijama EU-a.

Zaključci, također, zahtijevaju razmišljanje o razvoju novih platformi za saradnju u području sigurnosti, koje bi bile zasnovane na postojećim platformama, poput elektronske identifikacije tražilaca azila, što bi omogućilo bolju razmjenu informacija u regiji.

Zajednički istražni timovi i grupe

Ministri unutrašnjih poslova EU-a založli su se za daljnje poboljšanje operativnih rezultata između država članica Unije i partnera sa Zapadnog Balkana na osnovama razmjene informacija i relevantnih podataka o glavnim slučajevima prekograničnih kriminalnih aktivnosti, u skladu s odredbama za zaštitu podataka.

Zatraženo je i pojačano učešće partnera sa Zapadnog Balkana u operativnim akcijama EU-a, uključujući učešće u zajedničkim istražnim timovima i grupama, kao što su policijske istražne jedinice, carinske vlasti, uredi za povrat imovine, jedinice za finansijsku istragu i granične operacije.

Od Evropske komisije zatraženo je da pojača napore na osiguravanju administrativnih uvjeta za jačanje operativne saradnje između zemalja zapadnog Balkana i Evropske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministri unutrašnjih poslova EU-a očekuju da Komisija nastavi sarađivati i podržavati partnere sa Zapadnog Balkana u primjeni Zajedničkog akcijskog plana za borbu protiv terorizma za Zapadni Balkan i šest povezanih bilateralnih aranžmana.

Izvor: Agencije