Ministri EU-a suprotstavljenih stavova o azilu

Ravnomjerna distribucija azilanata izazov je za Evropsku uniju (EPA)

Ministri unutrašnjih poslova EU nisu se uspjeli usuglasiti oko ad-hoc mehanizma za raspoređivanje tražilaca azila koji se domognu obala država članica bloka, objavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner, dodajući da će se pregovori nastaviti.

Francuska i Njemačka insistiraju na sklapanju prelaznog sporazuma među državama članicama EU o distribuciji tražilaca azila spašenih s Mediteranskog mora na neformalnim razgovorima u Helsinkiju kojima je također prisustvovao  italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini.

Apel za solidarnošću

Raspravom, koja je počela u srijedu navečer, dominirali su, međutim, “veoma suprotstavljeni stavovi”, kazao je Castaner, dok su neki ministri odbili da prihvate migrante, drugi su apelovali na solidarnost,  brojni su izrazili brigu stvaranjem poticaja za ostale migrane da se otisnu na put. 

Ta tema ponovo će biti raspravljana na sastanku ministara vanjskih i unutrašnjih poslova u Parizu u ponedjeljak, saopćio je francuski ministar, dodajući da je cilj pridobiti oko 15 zemalja za podršku ad-hoc mehanizmu, prenosi dpa.

Izvor: Agencije