Ministri EU-a pozdravili novu metodologiju proširenja

Metodologiju je ministrima u Briselu predstavio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (EPA)

Vijeće ministara Evropske unije u utorak je, sa sastanka u Briselu, pozdravilo izmijenjenu metodologiju procesa pristupanja Uniji, a iz Vijeća poručuju da u martu očekuju pozitivne odluke za nastavak procesa proširenja na Zapadni Balkan.

“Postoji velika podrška za angažman na tri kolosijeka u 2020, odnosno za revidiranu metodologiju, početak pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju te za fokusiranje na ekonomski razvoj i vladavinu prava u regiji”, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Sastanak Vijeća ministara općih i evropskih poslova protekao je u znaku priprema za samit čelnika EU-a, koji bi se u martu, između ostalog, trebao vratiti na pitanje politike proširenja u cilju ponovnog pokušaja postizanja konsenzusa o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Demokratija, vladavina prava, pomirenje

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi upoznao je evropske ministre s prijedlogom Komisije za izmijenjenu metodologiju pristupnih pregovora, prenosi Tanjug.

Njemački državni sekretar za Evropu Michael Roth, koji je prisustvovao sastanku, kaže da zvanični Berlin podržava taj prijedlog.

“Prijedlog, s jedne strane, daje jasnu posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana; s druge strane, jasno se fokusira na osnovne vrijednosti Unije, kao što su demokratija, vladavina prava, pomirenje u regiji i poštovanje etničkih, religioznih i seksualnih manjina”, kaže Roth.

Pozitivan stav ministara EU-a kad je riječ o novim koracima u politici proširenja na Zapadni Balkan potvrdila je i predsjedavajuća Vijeća EU-a, državna sekretarka Hrvatske za Evropu Andreja Metelko-Zgombić.

Još jedan susret pred samit u Zagrebu

Ponovila je odlučnost Hrvatske da tokom svog predsjedavanja napravi pozitivan pomak u politici proširenja EU-a na Zapadni Balkan.

“Očekujemo da Europska komisija uskoro predstavi novo izvješće o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije. Naša je namjera da na temelju tog izvješća i revidirane metodologije pristupanja otvorimo put za diskusiju i postizanje pozitivnih odluka za zemlje kandidate”, rekla je Metelko-Zgombić.

Ministri općih i evropskih poslova sastat će se još jednom pred samit čelnika EU-a u martu kako bi utvrdili preporuke koje će šefovima država i vlada pomoći u raspravi o politici i nastavku proširenja na Zapadni Balkan.

Izvor: Agencije