Ministri EU i Zapadnog Balkana danas o pravosuđu i unutrašnjim poslovima

Evropska unija pokušava poduprijeti vladavinu prava i poboljšati sigurnost na Zapadnom Balkanu (EPA)

Ministri EU-a i Zapadnog Balkana održat će danas video konferenciju posvećenu pravosuđu i unutrašnjim poslovima, najavljeno je u Briselu, prenosi Tanjug.

Konferenciju organizuje njemačko predsjedavanje Vijećem EU-a, a pored ministara sudjelovat će i komesari EU za proširenje, pravosuđe i unutrašnje poslove, Oliver Varhelyi, Didier Reynders i Ylva Johansson, prenio je Tanjug.

Iz Evropske komisije najavljuju da će komesarka Johansson i ministri iz regije razgovarati o saradnji na upravljanju migracijama, uključujući i i intenziviranje regionalne razmjene informacija, poboljšanje Informacionih sistema i jačanje kapaciteta za prihvat i azil u svjetlu novog evropskog Pakta o migracijama i azilu.

Borba protiv terorizma

Nakon izlaganja Europola o tekućoj saradnji protiv terorizma u regiji, ministri će razgovarati o trenutnim izazovima povezanim sa terorizmom i nasilnim ekstremizmom, uključujući i napredak u sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma za Zapadni Balkan.

Razgovarat će se i o unapređenju operativne saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala, kao i o novom Akcionom planu EU o trgovini oružjem i Akcionom planu o drogama.

Komesar Didier Reynders pridružuje se ministrima kako bi razgovarali o pandemiji i njenim utjecajima na pravosudne sisteme i osnovna prava.

Komesar Reynders informisat će sudionike o primjeni dva projekta za mjerenje učinka pravosudnog sistema u regiji i predstavit će najnovija dostignuća u oblasti vladavine prava u Uniji, uključujući prvi izvještaj o vladavini prava koji je EU-27 predstavila Evropska komisija.

Izvor: Agencije