Ministri Armenije i Azerbejdžana u Washingtonu s Pompeom

U sukobu oko Nagorno Karabaha su od 27. septembra ubijene stotine ljudi (EPA)

Armenija i Azerbejdžan saopćili su u utorak da će se njihovi ministri vanjskih poslova sastati sa šefom američke diplomatije Mikeom Pompeom u petak u Washingtonu, u naporu da okončaju najteže sukobe u regiji Nagorno-Karabah od 1990-ih godina.

State Department nije odmah komentirao vijest, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Planirani sastanak ukazuje, međutim, da je neposredno uoči američkih predsjedničkih izbora Washington intenzivirao napore na suzbijanju sukoba, u kojem su od 27. septembra ubijene stotine ljudi.

Rusija je do sada predvodila posredničke napore oko Nagorno-Karabaha, otcijepljene enklave unutar Azerbejdžana koju kontroliraju etnički Armeni, ali dva primirja dogovorena uz posredovanje Moskve u ovom mjesecu nisu zaustavila borbe.

Dvije bivše sovjetske republike saopćile su da je bilo intenzivnih borbi u i oko Nagorno-Karabaha u utorak, dok je enklava izvijestila da su njena 43 vojnika poginula u sukobima.

Strah od šireg sukoba

Nasilje je pojačalo strahovanja da bi regionalne sile Rusija i Turska mogle biti uvučene u širi sukob, i brige oko sigurnosti cjevovoda u Azerbejdžanu kojima se dostavljaju prirodni plin i nafta na svjetska tržišta.

Nije bilo odmah jasno da li će se ministri vanjskih poslova zaraćenih strana odvojeno ili istovremeno sastati s Pompeom.

Azerbejdžan je saopćio da će se njegov ministar vanjskih poslova Jejhun Bajramov također sastati s posrednicima nadzorne evropske agencije za sigurnost OSCE-a iz takozvane Minsk grupe, čiji su kopredsjedavajući Rusija, Francuska i SAD godinama predvodili posredničke napore u sukobu.

Armenija je objavila samo šture detalje o planovima posjete ministra vanjskih poslova Zohraba Mnatsakanyana Washingtonu.

Izvor: Agencije