Ministarstvo: Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku

Vulin u subotu rekao kako o njegovom dolasku u Hrvatsku „može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić" (Arhiva)

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je najavio da će u nedjelju posjetiti područje Jasenovca, nije u ovom trenutku dobrodošao u Hrvatsku, objavilo je u subotu Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Iz Ministarstva navode kako je u subotu notom upućenom Ambasadi Srbije u Zagrebu osudilo subotnju Vulinovu izjavu u kojoj on tvrdi kako o njegovom dolasku u Hrvatsku „može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri“.

“Zbog gore citirane izjave ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku“, navodi se u saopćenju MVEP-a.

Incident od 18. aprila

Ministarstvo je u noti poslanoj Ambasadi Srbije podsjetilo kako je Hrvatska suverena država, članica Evropske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

Spominjanje vrhovnog komandanta vojske Srbije Aleksandra Vučića kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske, naglašava Ministarstvo.

„Nakon sramotnog izgreda koji se 18. travnja dogodio u Narodnoj skupštini Republike Srbije prilikom službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora, ova izjava ministra Vulina predstavlja dodatnu provokaciju koja sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja“, dodaje Ministarstvo.

Izvor: Agencije