Ministarstvo vanjskih poslova Srbije odbacilo protestnu notu Hrvatske

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije odbacilo je u subotu hrvatsku diplomatsku notu u povodu postavljanja spomen-ploče general-majoru nekadašnje JNA Mladenu Bratiću u novosadskoj kasarni Jugovićevo istaknuvši kako ne vidi ništa sporno u postavljanju te ploče jer je Bratić „poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991. godine tadašnje legalne vojne formacije“, a „nije osuđen za ratne zločine“, prenijela je Hina.

Srbijansko ministarstvo poslalo je notu hrvatskoj ambasadi u Beogradu kao odgovor na diplomatsku notu od petka hrvatskog ministarstva vanjskih i evropskih poslova (MVEP) srbijanskoj ambasadi u Zagrebu zbog spomenika generalu bivše JNA koji je vodio napad na Vukovar 1991. 

Rehabilitacija fašizma

U srbijanskoj noti istodobno se naglašava kako su „registrirane učestale aktivnosti Hrvatske usmjerene ka rehabilitiranju fašizma i nacističkog satelita NDH“, uz navode da se to „ogleda u brojnim primjerima“.

Jedan od njih je, navodi srbijansko ministarstvo, „podizanje spomenika Miri Barešiću, u nazočnosti pojedinih članova Vlade Republike Hrvatske i Sabora“, uz naznaku da je Barešić „pred švedskim sudovima bio osuđen kao hrvatski ustaški terorist“.

„Također, spomen ploča s uklesanim ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni‘ duži period stajala je u Jasenovcu“, stoji u noti uz napomenu da je “7. septembra 2017. premještena u Novsku, a postavlja se i na drugim mjestima u Hrvatskoj, čime se i dalje daje legitimitet ustaškom pozdravu“.

U odgovoru na protestnu notu Hrvatske, srbijansko ministarstvo vanjskih poslova naglašava kako “legitimitet rehabilitiranju fašizma Hrvatska daje i kroz prisustvo visokih državnih dužnosnika na komemoracijama u Bleiburgu, gdje su ubijeni zarobljeni pripadnici ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika”.

Također navodi se kako “u Hrvatskoj postoje ulice koje nose ime Mile Budaka, jednog od ideologa ustaškog pokreta i najaktivnijeg u propagandi usmjerenoj protiv Srba i Židova”.

Osim toga, “Hrvatska veliča ratne zločince prema Srbima iz ratova 90-tih”, ukazujući kako je “jedan od primjera dopuštanje da osuđeni ratni zločinac Mirko Norac prisustvovao proslavi 25. godišnjice vojne akcije Medački džep, kojom je on zapovijedao, a za čije zločine je i osuđen”.

U odgovoru na protestnu notu Hrvatske, iz vrha srbijanske diplomatije ukazuju da je Hrvatska „ukinula prvostepenu osuđujuću presudu protiv Branimira Glavaša za kazneno djelo ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku”.

Odbijanje saradnje

Navodi se i kako, „unatoč naporima dužnosnika Republike Srbije da se odnosi sa Republikom Hrvatskom uzdignu na viši nivo”, svjedočimo „stalnim umanjivanjima sa hrvatske strane dosadašnjih postignutih pozitivnih aktivnosti na unapređenju bilateralnih odnosa između dviju zemlje“.

„Smatramo da ovakve aktivnosti Hrvatske ne pridonose ni procesu pomirenja u regiji, ni izgradnji atmosfere dobrosusjedstva, kao i da nanose ogromnu štetu naporima da se pronađe način za prevladavanje teških posljedica ratnih sukoba iz 90-tih godina“, navodi se u reakciji srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Hina.

Ističe se i kako je „više puta“ demonstrirana spremnost srpske strane za „dijalog i suzdržavanje od oštre retorike i poteza koji štete ukupnim odnosima i suradnji dviju država, kao i stabilnosti i miru u regiji“.

Izvor: Agencije