Ministarstvo saobraćaja SAD ispituje dozvolu za Boeing

Sjedinjene Američke Države i mnoge druge države prizemljile su avione Max 8 i veće Max 9 (EPA)

Američko Ministarstvo saobraćaja potvrdilo je u utorak kako će njegova agencija ispitati kako je Savezna uprava za avijaciju (FAA) dala potvrdu za letenje avionu Boeing 737 Max 8, sada prizemljenom modelu aviona koji je bio uključen u dvije avionske nesreće u posljednjih pet mjeseci.

Ministrica saobraćaja Elaine Chao je zatražila da se uradi to ispitivanje u pismu upućenom Generalnom inspketoru Calvinu Scovelu Trećem.

Chao je rekla kako će provjera doprinijeti da se poboljša donošenje odluka Ministarstva i razumijevanje javnosti.

Avion kompanije Lion Air tipa Boeing 737 Max 8 srušio se kod indonežanske obale u oktobru prošle godine kada je poginulo 189 osoba, a avion Ethiopian Airlinesa istog tipa Max 8 je pao 10. marta kod Adis Abebe i poginulo je 157 osoba.

Istražitelji sumnjaju da je automatizirani sistem za kontrolu leta koji nije bio dio starijih tipova aviona 737 mogao imati udjela u padu aviona u Indoneziji, a avion koji se srušio u Etiopiji imao je sličnu čudnu nekontrolisanu putanju letenja.

Senzori i softver

Sličnosti između dvije nesreće koje su se dogodile neposredno poslije poletanja navode na pomisao da je Boing kasnio sa ispravkom sistema za pomoć u letu poznatom po skraćenici MCAS namijenjen tome da spriječi da avion pada zbog nedovoljnog potiska.

To je pokrenulo pitanja oko dozvole za let aviona.

Sjedinjene Američke Države i mnoge druge države prizemljile su avione Max 8 i veće Max 9 dok Boeing treba dokazati kako su avioni sigurni za let pošto Vlada sumnja da su neispravni senzori i softver doprinijeli da se dogode dvije nesreće u manje od pet mjeseci.

Izvor: Agencije