Ministarstvo SAD-a: Yale University diskriminiše bijele i Azijate

Univerzitet je demantovao nalaze (EPA)

Američka vlada saopštila je danas da univerzitet Yale ilegalno diskriminiše bijele i azijsko-američke podnosioce zahtjeva, a što je utvrđeno na osnovu dvogodišnje istrage Ministarstva pravosuđa.

Kako se navodi, ustanovljeno je da je univerzitet Ivy League prekršio Zakon o građanskim pravima u procesu upisa na post diplomske studije, a univerzitet je upozoren da će protiv njega biti podnijeta tužba ukoliko ne ispravi taj propust, prenosi BBC.

Kritika programa Baracka Obame

Kako se navodi, programi, koje je podržao bivši predsednik Barack Obama, teže da pojačaju prijem manje zastupljenih manjina, naročito Hispanoamerikanaca i Afroamerikanaca.

Univerzitet je demantovao nalaze.

Prije samo nekoliko dana Amnesty International optužio je američku policiju za kršenje ljudskih prava demonstranata za vrijeme nedavnih protivrasističkih protesta u Sjedinjenim Američkim Državama.

U izvještaju Amnesty navodi kako je policija više puta koristila fizičku silu, agresivna hemijska sredstva poput suzavca ili biber spreja i „manje smrtonosne“ projektile poput gumenih metaka, kako bi rastjerala miroljubive proteste.

Preko stotinu incidenata

Prema izvještaju, nedavni događaji povećali su zabrinutost „u pogledu prava na život, na sigurnost osobe, na jednaku pravnu zaštitu, na slobodu od diskriminacije i slobodu izražavanja i miroljubivog okupljanja“.

Organizacija za ljudska prava navodi 125 nezavisnih „incidenata, nepotrebne ili pretjerane upotrebe sile agencija za provedbu reda“ u 40 država i glavnom gradu Washingtonu.

Izvor: Al Jazeera