Ministarstvo pravde: Radna verzija izmjena Ustava Srbije u vezi s pravosuđem

Iz ministarstva pravde Srbije najavljuju da će izmene Ustava uskladiti sa Venecijanskom komisijom (Tanjug)

Ministarstvo pravde Srbije objavilo je Radni tekst izmena Ustava u oblasti pravosuđa, koje se odnose na način izbora sudija i tužilaca, kao i Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Ovim izmenama predviđeno je da umesto Narodne skupštine Srbije sudije bira Visoki savet sudstva, a tužioce Visoki savet tužilaca.

Izmene se odnose i na sastav Visokog saveta sudstva (VSS) – umesto dosadašnjih 11 članova, koje je birao republički parlament (predsednik Vrhovnog kasacionog suda, ministar pravosuđa, predsednik nadležnog odbora Skupštine i osam članova – šest sudija i dva pravna stručnjaka), trebalo bi da ih bude deset, od kojih će pet biti sudije koje biraju druge sudije i pet istaknutih pravnika koje bira parlament.

I za članove VSS-a, koje bira parlament, ubuduće više neće biti dovoljna prosta većina nego će se birati glasovima tri petine svih poslanika, a ako tako ne budu izabrani svi, onda se preostali biraju glasovima pet devetina svih poslanika ili se izborni postupak ponavlja.

Ukida se trogodišnji probni period za sudije

Takođe, predviđa se i da sudije osnovnih sudova mogu biti birane samo među onima koji su završili Pravosudnu akademiju, što sad nije slučaj, a ukida se i mogućnost da sudije prvi put na tu funkciju budu birane na tri godine. Izmene predviđaju stalnost sudijske funkcije od početka.

Ako se usvoje ove izmene Ustava, Visoki savet sudstva bi birao sudije i predsednike svih sudova, uključujući i predsednika Vrhovnog kasacionog suda.

Tužioce bi birao Visoki savet tužilaca. Vrhovnog javnog tužioca birao bi parlament na predlog Državnog veća tužilaca.

Ministarstvo pravde Srbije navelo je da je ovaj radni tekst rezultat polugodišnje javne rasprave u okviru koje je Ministarstvo pravde u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije organizovalo šest okruglih stolova u nekoliko gradova Srbije.

Dodaje se da su predstavnici stručne javnosti i drugi zainteresovani tokom okruglih stolova mogli da iznesu svoje stavove o promenama Ustava u oblasti pravosuđa.

Ministarstvo pravde izradilo je Radni tekst izmena Ustava u saradnji sa bivšim članom i stalnim ekspertom Venecijanske komisije Džejmsom Hamiltonom.

Nacrt izmena Ustava biće poslat na mišljenje Venecijanskoj komisiji, bez čijeg pozitivnog mišljenja se neće ići u dalju proceduru usvajanja.

Izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa deo su procesa usaglašavanja zakondavstva Srbije sa zakonima Evropske unije.

Izvor: Al Jazeera