Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Borci kurdskih Sirijskih demokratskih snaga – SDF i turske snage sukobile su se zapadno od sirijske granice, u mjestu Tal Abyad, rekli su lokalni izvori za Al Jazeeru Arabic.

U borbama se koristi teško naoružanje, dodali su svjedoci.

Glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali na Twitteru je potom objavio kako su se borci ove grupe suprotstavili turskim snagama.

“Kopneni napad turskih snaga odbili su borci SDF-a kod Tak Abyada… Za sada nema proboja”, napisao je on.

Agencija AP javlja kako sirijski posmatrači u kurdskim oblastima kažu kako je najmanje sedam civila poginulo na sjeveroistoku Sirije, dok je Sirijska opservatorija za ljudska prava – SOHR, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopćila kako poginulo osam osoba.

‘Formiranje sigurnih zona’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije u srijedu je potvrdio da su oružane snage Turske počele ofanzivu “Izvor mira” protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije.

On je dodao da je cilj operacije uklanjanje “prijetnji milicija YPG-a [Jedinice narodne zaštite], koju predvode sirijski Kurdi, boraca Islamske države Irak i Levant – ISIL te omogućavanje povratka sirijskim izbjeglicama koje su u Turskoj nakon formiranja ‘sigurnih zona’ u tom području”, prenosi Anadolija.

“Naša misija je da spriječimo stvaranje koridora terora na našoj južnoj granici i da donesemo mir u to područje. Očuvat ćemo sirijski teritorijalni integritet i osloboditi lokalne zajednice od terorista”, naveo je Erdogan na Twitteru.

Reuters navodi kako će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda razgovarati u četvrtak o situaciji u Siriji iza zatvorenih vrata, navele su neimenovane diplomate.

Pet članica zemalja Evropske unije zatražili su sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Zahtjev za održavanjem sjednice su uputili Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Poljska i Belgija kako bi se raspravljalo o dešavanjima na sjeveroistoku Sirije.

Kako prenosi Anadolija, u Ankari je u srijedu navečer održan koordinacijski sastanak o operaciji “Izvor mira”, kojim je predsjedavao Erdogan.

Na sastanku su učestvovali brojni turski zvaničnici i državni ministri, uključujući ministra pravde Abdulhamita Gula, ministra unutrašnjih poslova Suleymana Soylua, ministra odbrane Hulusi Akara i šefa Nacionalne obavještajne agencije Turske – MIT Hakana Fidana.

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je izjavio da turske snage operaciju provode u skladu s međunarodnim pravom, Poveljom UN-a i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a o borbi protiv terorizma.

Udari turskih aviona

Turske haubice počele su u srijedu gađati baze i skladišta municije YPG-a, rekao je turski sigurnosni izvor, prenosi Reuters.

Dodao je da turska artiljerija gađa ciljeve koji uključuju snajperske pozicije udaljene od naseljenih područja.

Američki ambasador u Ankari pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova u srijedu kako bi ga upoznali s turskom ofanzivom u Siriji, objavio je CNN Turk.

Sirijske demokratske snage – SDF pozvale su UN i saveznike da uspostave “zonu zabrane letenja”, kako bi zaštitili to područje od turskih napada.

“SDF je imao vjeru u sigurnosne mehanizme između SAD-a i Turske. Ovo je ostavilo naše ljude bez odbrane”, navodi se.

Kako prenosi agencija Reuters, SDF je saopćio da su turski avioni izveli udare na sjeveroistoku, izazivajući “veliku paniku među ljudima”.

“Turski ratni avioni počeli su zračne udare na civilna područja”, napisao je glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali na Twitteru.

Svjedok iz mjesta Tel Abyad rekao je za Reuters da je čuo eksplozije i vidio dim u blizini turske granice, dok ljudi masovno bježe iz tog područja.

Sirijski državni mediji i kurdski zvaničnici rekli su da je bombardirano mjesto Ras al-Ain na sjeveroistoku, uz tursku granicu.

“Nema povrijeđenih među našim snagama, nismo odgovorili na ovaj neprovocirani napad. Spremni smo braniti narod i stanovnike sjeveroistočne Sirije”, ističu u SDF-u.

Ras al-Ain jedno je od mjesta sa kojih su se američke snage povukle u ponedjeljak, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava – SOHR, smještena u Velikoj Britaniji.

Trumpovo upozorenje Eroganu

Pentagon je ranije saopćio da još pokušava odgovoriti Tursku od invazije na sjeveroistočni dio Sirije, prenio je Tanjug.

SAD ne odobrava vojnu operaciju Turske u Siriji i neće je podržati, naveo je u saopćenju glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman.

Hoffman je istakao da su američki ministar odbrane Mark Esper i general Mark Milley, načelnik Združenog štaba vojske SAD-a, poručili turskim kolegama da jednostrana vojna akcija u kurdskoj oblasti Sirije “stvara rizik” za Tursku, prenosi AP.

Pentagon će sa saveznicima i koalicionim partnerima ponovo prenijeti Ankari da bi njena eventualna vojna operacija u Siriji mogla imati “destabilizirajuće posljedice” po Tursku i regiju, rekao je Hoffman.

Američki predsjednik Donald Trump je ranije upozorio turskog predsjednika da će biti u “velikoj nevolji” ako bude povreijđen neki američki vojnik u dijelovima Sirije na koje Turska planira napad.

“Ako bude povrijeđen i jedan od naših ljudi, bit će velike nevolje”, poručio je Trump Erdoganu, s kojim je telefonom razgovarao u nedjelju, prenio je Reuters.

Kako je kazao, on je tursku stranu upozorio da će, ukoliko učine bilo šta što američka strana ne smatra humanim, mogla “doživjeti izuzetno desetkovanje ekonomije”.

Dan kasnije, Trump je objavio da će se s Erdoganom sastati 13. novembra u Bijeloj kući.

Američki predsjednik branio je odluku svoje administracije da povuče vojnike iz sjeverne Sirije, rekavši da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv ISIL-a bio previše skup.

Izvor: Al Jazeera i agencije